hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tüntetés a csúcs ellen
Titkosszolgálati kontroll alatt

2001. 05. 26.
Tüntetést szervez a Humanista Mozgalom a budapesti NATO– EU-csúcs idejére, május 29-ére. Internetes honlapján erőszak- és megkülönböztetés-mentes anti-NATO–EU tüntetésre hív az aznapi budapesti külügyminiszteri találkozó apropóján. Azt írják, hogy feltehetően más civil szervezetek is csatlakoznak hozzájuk. A Humanista Mozgalomnak körülbelül 120 aktív tagja és 3-4 ezer szimpatizánsa van. A szervezők, korábbi tapasztalataik alapján a tüntetésen az aktív tagok számát meg nem haladó létszámra számíthatnak. 

A magyar mozgalom nemzetközi társszervezeteivel együtt képviseltette magát Prágában, a tavalyi antiglobalizációs megmozduláson: békés megmozdulást tartottak néhány nappal az erőszakba és letartóztatásokba fulladt események előtt. 

A tavalyi prágai tüntetés magyar letartóztatottjainak többségét már megkereste a Nemzetbiztonsági Hivatal (NbH). Egyikük, Ferjentsik Viola, a Rügyecskék nev? környezetvédő szervezet munkatársa, a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy vele kedden beszéltek, és arra voltak kíváncsiak, lesz-e erőszak a rendezvényen. Az újság több helyről is úgy értesült, hogy az erősödő állami fellépés hatására az anarchisták "csakazértis-megmozdulásra" készülnek. 

A Baloldali Front nev? társadalmi szervezet egyik tagja, Székely Krisztina közölte: nem tudnak semmiről, és őket nem is kereste meg az NbH személyesen, azonban az interneten keresztül kaptak olyan burkolt üzeneteket, hogy ha a konferencia idején nem hagyják el Budapestet, akkor "begyűjthetik" őket. 

Székely Péter, a szervezet elnöke úgy véli, ő épp a Munkáspárt XIX. kongresszusán lesz, ezért kizártnak tartja, hogy begyűjtsék. Arra a kérdésre, hogy ha lesz tüntetés, csatlakoznak-e hozzá, elmondta: erről nem ő, hanem az elnökség dönt, s ez attól is függ, hogy ki szervezi, és meghívják-e őket.

Simicskó István, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter politikai államtitkára korábban közölte: a szolgálatok a rendőrséggel együtt "megtették a szükséges előkészületeket", hogy a jövő heti csúcstalálkozót ne zavarja rendbontás. Simicskó szerint bizonyos hazai anarchista körökben is felmerült, hogy demonstrációval zavarják meg a miniszteri értekezletet. Az államtitkár hangsúlyozta: szeretnék távol tartani Magyarországtól a világ több pontján már előforduló, egyre agresszívabbá váló globalizációellenes tüntetéseket. 

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendőrség az esetleges rendbontókkal szemben a törvény teljes szigorát érvényesíteni fogja, legyen az szabálysértés vagy bűncselekmény.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!