hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megálljt tud parancsolni a társadalom

2001. 05. 26.
Május 30-án a Goldmark-teremben immáron negyedik alkalommal gyűlik össze a Füst Milán Szellemi Páholy, egyre növekvő érdeklődés mellett. A Páholy szerepe Benedek István Gábor, a páholy elnöke meghatározása szerint "nem vallási fórum, nem asszimilációs klub és nem magyar zsidó-keresztény párbeszédklub. Ez egy civil szerveződés, ahol a művészet és a társasági együttlét ötvözi azt a légkört, amelyben jó alkotni, jó élni". 

A Füst Milán Páholy estjein a régi szalonestek hangulatát igyekszik felidézni, amikor a hallgatóság órákon át kísérhette figyelemmel az írók felolvasását. A páholy összejöveteleinek helyt adó Goldmark-terem hagyományos és szimbolikus egyben. "A zsidóságot az 1940-es évek végén a zsidótörvénnyel megsebesítették, rettenetesen. Levágták kezét, lábát, megpróbálták a fejét is, de nem sikerült, éppen azért, mert létrehozták a Goldmark-termet, ahol színházi, opera-előadásokat, kabarékat tartottunk" – magyarázza Benedek. "Csak üzenni szeretném a mai kirekesztőknek, az antiszemitáknak, hogy a II. világháborút nem a budapesti nyilasok és a hungaristák nyerték meg, hanem igenis európai polgári összefogás, és ne akarja senki azt elhitetni, hogy ez a szellem most győzedelmeskedhet. Megálljt tud parancsolni a társadalom. Itt egy kicsit előidézzük azt, hogy van egy kályha, egy búbos kemence, amely köré oda lehet ülni, és amely otthont ad az embernek szellemi értelemben." Május 30-án a világtörténelem nagy zsidó orvosairól lesz szó, az est második felében pedig a zsidó humor lesz a főszereplő, "amely túléli a nyilasok és nácik jelszavait" – tette hozzá a páholy elnöke. A páholy összejövetelén ez alkalommal tehát, ahogy az est címe is utal rá, a részt vevőknek alkalma nyílik "mosolyogva tanulni és tanulva mosolyogni". (x)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!