hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lenyúlás vagy különös gond

2001. 05. 26.
A zászlóátadás mint kultúresemény

Tárcatükör a Közgázon címmel vitaestet rendeztek a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke és Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere részvételével. A vitaest témáját ezúttal a kultúrpolitika szolgáltatta, szóba került a művelődési házak további sorsától a közművelődési dolgozók bérén keresztül a filmszakma kormányzati "lenyúlásáig" számos kérdés, amelyek nagy része a hallgatóságtól érkezett. 

A két politikus civilizált hangnemben bár, de minden kérdésben markánsan szemben álló véleményt formált. Rockenbauer Zoltán szerint például a filmszakma javát szolgálta volna a Nemzeti Filmközpont létrehozása – egyébként francia mintára, és kifejtette: amíg nem tudnak egységes struktúrával előállni a filmesek, addig a tárcának nem áll módjában az eddig megszokottnál kiemeltebben támogatni a szakmát. "A tárca nem akar »rátenyerelni« a filmszakmára" – jelentette ki a miniszter. Lendvai Ildikó mégis szóvá tette, hogy ha egy szakma nem tart elfogadhatónak egy szabályozást, nem feltétlenül a szakmával lehet csupán gond, különös tekintettel arra, hogy a tárca szinte minden területen megvívta magánháborúját a szakmai szervezetekkel. "Talán nem akarták, hogy újabb Sacra Coronák jöjjenek létre" – mondta az MSZP alelnöke, egyben nehezményezte, hogy a millennium már eddig is jó alkalomnak bizonyult arra, hogy busás pénzek jussanak – "csak bizonyos" alkotásokra. A miniszter cáfolta a képviselő asszony azon kijelentését is, amely szerint a millenniumi költségvetésből túl kevés pénzt fordítottak a kulturális alapellátásra. Rockenbauer Zoltán kiemelte, hogy a zászlóátadásokhoz különböző pályázati beruházások kapcsolódnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!