hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csere a csatársorban
Elnökváltás a Fideszben

2001. 03. 10.
A Fidesz Országos Elnöksége azt javasolja a párt jelölő szervezeteinek és a kongreszszusi küldötteknek, hogy a következő két évre Pokorni Zoltánt válasszák a Fidesz– Magyar Polgári Párt elnökévé – jelentette be Kövér László elnök a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. Kövér László a változást, az újfajta munkamegosztást a választási kampány közeledtével indokolta. A pártelnök hangsúlyozta, hogy az elnökség javaslata csupán ajánlás, amelynek elfogadásáról a Fidesz májusi tisztújító közgyűlése dönt majd.Pokorni Zoltán. Pártelnöknek készül Fotó: Vörös Szilárd

Enyedi Zsolt politológus, a Közép-Európai Egyetem (CEU) kutatója szerint Pokorni Zoltán előtérbe helyezésével egy kedvesebb arcot kíván mutatni a Fidesz a magyar társadalom felé, mivel valószínűleg ráébredtek, hogy az eddigi pártelnök, Kövér László habitusa nem vonzó a bizonytalan választók számára. A választásokon amúgy is majd olyan embereket tolnak előtérbe, akik nem riasztják el a semleges, pártelkötelezettséggel nem rendelkező választókat vagy az úgynevezett politikai középen tartózkodókat. Mindez nem feltétlenül jelent programváltozást, hanem kevesebb nyilvános konfliktust és több általános, közhelyes megfogalmazást – emelte ki Enyedi. 

A kutató szerint imponáló az, ahogy a Fideszben ez a váltás, ami a párt életében rövid időn belül immáron másodszor történik, mindenfajta belső konfliktus nélkül zajlik. Ez egyébként a világpolitikában is példátlan. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy ennyire erős legyen a belső kohézió egy pártban, de láthatóan a Fidesz vezetőit és tagjait rendkívül erős politikai, érzelmi szálak kötik össze. Így lehetséges, hogy az elmúlt egy-két évben a párt sokat profitált abból, hogy lejárató típusú veszekedések, amelyek mindenhol máshol előfordultak, náluk nem voltak.

Ez azért is lényeges – tette hozzá a kutató –, mert a váltás vélhetően nem előre kitervelt, hanem valójában Kövér László eddigi pártelnök bukását fedezi. Szerinte Kövér belebukott a szerepbe, hiszen nem sokáig volt a párt elnöke, és bizonyára nem átmeneti időre lett kinevezve. A Fidesz vezetői viszont elég okosak ahhoz, hogy levonják a következtetést: az eddigi népszerűtlen személyiség helyére egy népszerűbbet kell kinevezni. Az ellenzék számára, amelynek pártjaiban vagy ideológiai vagy személyi rivalizálás folyik, éppen ezért nagy kihívást jelent Pokorni tervezett elnöksége – véli Enyedi Zsolt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!