hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csehül állunk
Brüsszeli vélemény a magyar médiahelyzetről

2001. 02. 17.
Amikor a prágaiak karácsonykor a saját testükkel védelmezték a közszolgálatiságot, Nyugaton ráébredtek: a rendszerváltás Kelet- és Közép-Európában nem megy akadálytalanul a maga útján. Törvények születnek, ahogy kell, a politikai kultúra és az etikai magatartás azonban csak távolról követi a törvényhozás tempóját. Aidan White, aki annak a Nemzetközi Újságírószövetségnek az elnöke, amely több mint száz ország közel 450 ezer újságíróját képviseli, a napokban érkezett Budapestre, hogy mind a parlamenti pártok médiaszakértőivel, mind a sajtó munkatársainak képviselőivel megvitassa a magyar helyzetet. Nem volt elragadtatva.



Aidan White. Értékelése nem volt derűlátó Fotó: mti

Február 11. és 14. között a Magyar Újságírók Országos Szövetsége meghívására Magyarországon tartózkodott a Nemzetközi Újságírószövetség delegációja. Aidan White, a szövetség elnöke a hét elején négy nagy parlamenti párt médiapolitikusával találkozott. Budapesten a rendszerváltás óta, vagyis tizenegy éve most először került sor ilyen magas szint? találkozókra újságírók képviselői és politikusok között. A MIÉP-pel és a kisgazdapárttal a kapcsolatfelvétel minden igyekezetünk ellenére sem járt sikerrel – számolt be a látogatást összegző sajtótájékoztatón a MÚOSZ székházában Aidan White. 

"Prága példa lehet" – fejtette ki a Heteknek néhány hete a prágai televíziós események kapcsán a Nemzetközi Újságírószövetség elnöke. A gondolatmenet most folytatódik. "Az Európai Unió jogharmonizációjának szempontjából kulcsfontosságúvá vált az, ami Prágában történt: világossá vált, hogy a régióban a rendszerváltással nem oldódott meg egyszer s mindenkorra a helyzet. Magyarországon a régió többi országához képest simán zajlott a váltás" – a Budapesten tevékenykedő Open Society alapítvány médiatörvénnyel és médiajoggal foglalkozó szakembere, Helen Darbishire szerint éppen ez altatta el az emberek éberségét az elmúlt évek során. 

"A politikának nem kellene semmilyen szerepet játszania a közszolgálati híradásban. A magyar politika jelenlegi huzakodása azonban, például a tévé elnöki székéért, nem méltó a demokráciához, és kérdésessé teszi Magyarország képességét az uniós csatlakozásra" – fejtette ki lapunknak White, és elmondta azt is, hogy az Európa Tanács svéd elnöksége a következő hetekben tart majd ülést a média és a kultúra kérdéskörében, erre az időpontra az újságírószövetség szeretné elkészíteni a jelentését a Magyarországon tapasztaltakról.

Igazság szerint a delegáció tagjai nem ítélkezni jöttek Budapestre, a jelentéssel sem fenyegetőzni akartak, csupán a helyzet komolyságára kívánták hangsúlyosan felhívni a figyelmet. A szervezet jelmondata értelmében "nem lehet sajtószabadság ott, ahol az újságírók a korrupció, a szegénység és a félelem állapotában élnek". Ez a meglátás vezette őket Magyarországra is. "A politikai hatalom, természeténél fogva, mindenhol szeretne beavatkozni a sajtó működésébe, a sajtó munkatársainak viszont ki kell fejleszteniük magukban az éberséget, hogy távol tudják tartani maguktól a politika befolyását. Le kell szokniuk arról, hogy politikusokhoz szaladgálnak, ha valami problémájuk adódik. Ehhez az is szükséges, hogy a sajtó munkatársai szolidárisak legyenek egymással" – fejtette ki Aidan White. Meglátása szerint a függetlenséget magunknak kell kifejleszteni, a szakmai képzésnek pedig a társadalmi felelősségérzet, az etikai magatartás szem előtt tartását is magában kell foglalnia. Többek közt az oktatásban kívánnak segédkezet nyújtani olyan független újságíróknak, akik képesek a szakma védelmében az egymás iránti szolidaritásra is.

"A törvények önmagukban nem oldják meg a sajtószabadság kérdéseit, ráadásul Magyarországon gond az is, hogy a törvények nem a társadalom leggyengébb tagjait védik, hanem a legerősebbeket" – folytatta White a gondolatmenetet. 

Helen Darbishire fontosnak tartaná a szakmai érdekképviseletek, szakszervezetek újjáélesztését. "Érthető, hogy a »szakszervezet« kifejezéssel szemben ebben a régióban ma még szkeptikusak az emberek, csakhogy az ilyen fajta érdekképviselet nélkül nem hallathatják a hangjukat. Egyszerűen új hozzáállást kell kifejleszteni a szerveződéssel kapcsolatban." A külföldi szakértők a jelenlegi nehézségek ellenére nem adják fel optimizmusukat, szerintük van kiút, csak meg kell keresni. A Nemzetközi Újságírószövetség nem kritériumlistával, nem egy általános érvényű, követendő modellel áll elénk, látogatásuk tanulsága éppenséggel az, hogy máshol sem magától alakult ki egy elviselhető, a társadalom nagy része számára elfogadható helyzet. 

"Fontosnak tartjuk, hogy a sajtó munkatársai tisztában legyenek a jogaikkal" – mondta a Heteknek Bayer Judit a közelmúltban alakult Sajtószabadság Központ képviseletében. "Helyre kell állítani az emberek bizalmát a közszolgálatisággal, de a sajtó munkatársaival szemben is. Erre kizárólag a megbízható szakmai felkészültséggel és a társadalmi felelősséggel, etikai magatartással végzett munka alkalmas – és az egymás iránti szolidaritás " – fejtette ki lapunknak Aidan White.


Lex Pokol helyett lex Fidesz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!