hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltérően megítélt javaslat
Egyháztörvény-módosítás

2000. 12. 02.
A kulturális tárca szeretné még az év vége előtt a kormány elé terjeszteni javaslatát a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosításáról 

Ezt Schanda Balázs főosztályvezető jelezte a módosítás kapcsán csütörtökön tartott hatpárti egyeztetés után újságíróknak Budapesten. A zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen a tárca képviseletében Rockenbauer Zoltán miniszter és Semjén Zsolt egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is jelen volt. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a parlamenti frakciók egy héten belül eljuttatják szövegszer? módosítási javaslataikat a tárcához. 

Schanda Balázs közölte, hogy a törvénymódosítás hathónapos türelmi időt írna elő a hatályba léptetés előtt, az ügyészség csak annak elteltével indíthatna eljárást egyházak ellen. Hargitai János (Fidesz) úgy vélte: talán egyik párt sem elégedett maradéktalanul a tervezett módosítással, de fontos, hogy azt az országgyűlés elfogadja. Véleménye szerint jelenleg azért nincs precedens eljárás az egyházi "zászló" alatt zajló visszaélések ellen, mert nincs fogódzó, amely alapján ezt a bíróság vagy az ügyészség megtehetné. 

Horváth Béla (FKgP) közölte, hogy pártja támogatja az előterjesztést, és nem kíván ahhoz érdemleges javaslatokat benyújtani. Szászfalvi László (MDF) kijelentette, hogy maximálisan támogatja a törvénymódosítást, bár nem ért egyet a hathónapos türelmi idővel. Felvetette továbbá, hogy mivel az egyház fogalma keresztény terminológia, így annak használatát nem tartja helyesnek valamennyi felekezet esetén. 

Kiss Gábor (MSZP) úgy fogalmazott, hogy a módosításra nem mond "ab ovo" nemet, bár elmondása szerint a létező jogi eszközök alkalmasak a problémák kezelésére, és a módosítást igazán jogharmonizációs kényszer sem indokolja. Mindamellett leszögezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy az államhatalom eszközeivel szülessen definíció a vallás fogalmára, valamint társadalmi szerepük alapján különbséget tegyenek az egyházak között. 

Iványi Gábor az SZDSZ képviseletében hangsúlyozta, hogy álláspontjuk változatlan, azaz szerintük nincs szükség a törvény módosítására. Fontosnak nevezte, hogy az egyházak között különbségtétel sem burkolt, sem nyílt formában ne jelenhessen meg a törvényben. Mint elmondta, nem lenne kifogásuk az ellen, hogy kizárólag a Fővárosi Bíróság jegyezze be az egyházakat, továbbá nem zárkóznak el attól sem, hogy az egyházaknak a bejegyzés előtt, mellékelni kelljen hitvallásuk leírását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!