hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az olajbizottság végnapja
Kabaré és kutyakomédia

2000. 12. 02.
"A legnagyobb hibám az olajbizottság eddigi munkája során az volt, hogy Hofi Gézát nem kértem fel szakértőnek. Így lett volna csak igazi nagy kabaré ebből" – így hangzott az olajbizottság utolsó ülésének hangulatát leginkább viszszaadó mondat Pallag László kisgazda bizottsági elnök szájából. A testület – amely tíz hónapon keresztül vizsgálta a rendszerváltás óta eltelt tíz év olajbűnözésének körülményeit – november 30-ával letette a lantot. A grémium által a parlament számára készített összefoglaló jelentés felelősöket nem nevez meg. A fideszes és MDF-es tagok ezt az ellenzéki tagok "vétkének" tartják, az ellenzékiek és Pallag pedig az idő rövidségét és a kormánypártok érintettségét emlegetik.

Az utolsó bizottsági ülés fölött mindvégig ott lebegett a "vég" fenyegető közelsége. (Kezdetben ez talán még valamiféle ünnepélyességgel is vegyült a gyanútlan szemlélődő számára – de a nemes hangulat az első komolyabb képviselői pengeváltással szerte is foszlott.) A képviselőknek éjfélig kellett elkészülniük a jelentéstervezet megvitatásával és az esetleges módosításokkal, és ebbe az időkeretbe kellett belegyűrni egymás gyomrozását is. Sikerült.

Az alaphangot Lentner Csaba MIÉP-es képviselő adta meg, aki az ülés elején bejelentette: "kutyakomédiában" nem hajlandó részt venni, majd kivonult a teremből. A képviselő a Heteknek elmondta: "Elfogadhatatlan, hogy tíz hónap munka után is csak itt tartunk. Tudjuk, hogy történtek bűncselekmények, kár érte a költségvetést, azonban felelősök sem igazságszolgáltatási sem politikai ágon nincsenek" – mondta Lentner, aki szerint a bizottság által vizsgált operatív titkosszolgálati jelentésekből világosan látszik: volt összefonódás az olajbűnözés és az igazságszolgáltatás, illetve a politikai elit egyes részei között. Szerinte a jelentés nem több egyszer? szöveggyűjteménynél, ráadásul "akik zöld utat adtak ennek a bizottságnak világosan látták, hogy a munkánk zátonyra fog futni". A honatya sietett hangsúlyozni, hogy a MIÉP a két olajfoltmentes párt egyike, de ugyanakkor az egyedüli párt amelyre olajcsepp sem cseppent (az olajfolt nagyobb, mint a csepp – Lentner). A képviselő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz kiegyezett az MSZP-vel, hogy mentse koalíciós partnerét. 

A Lentner Csabával megrövidült testület eközben továbblendítette saját magát az éjfél felé. A képviselőknek másfél órás szünet állt rendelkezésükre, hogy az előző napon módosított tervezetet újból átolvassák, majd Tóth Károly (MSZP) javaslatára újabb egy órás szünet következett, hogy a legtöbb módosító indítványt benyújtó Balogh László (MDF) írásban állíthassa össze javaslatait. A következő másfél óra olyan szavak módosítása vagy eltörlése körüli vitával telt, mint a "sokszor", a "később" vagy a valamivel hosszabb "feltehetően". Parlamenthez szokott újságíró ilyenkor már arra gondol, az nem lehet, hogy minden ilyen egyszerűen menjen. És neki van igaza. Merthogy drámai fordulat következik, amikor Balogh László a 18. oldaltól kezdve többek szerint politikai minősítést akar hozzáfűzni a bizottság által meghallgatott személyek és a meghallgatások tárgyainak felsorolásához. Tóth Károly drasztikus eszközhöz folyamodik: javasolja, hogy az eddigi változtatások megtartásával, a továbbiak mellőzésével fogadják el a tervezetet. A bizottság 6:4 arányban ezt meg is teszi: kész a jelentés. Az ellenzéki képviselők szerint ez a lépés azért volt szükséges, mert a bizottság már megegyezett abban, hogy politikai felelősség megállapítása nélkül készül el a jelentés. A kormánypárti oldal (mínusz kisgazdák) azonban nem adja fel: Fazekas Sándor (Fidesz) és Balogh László olyan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt be – a Pallag László által készített ellenében –, ami "kerek-perec" megállapítja a Németh- és a Horn-kormány, valamint az utóbbi egyes tagjainak kizárólagos felelősségét olajügyekben. Kóródi Mária (SZDSZ) nem tudja leküzdeni déjà vu érzését, mint mondja: a Fidesz-MDF javaslat gyakorlatilag ugyanaz, amit a parlament már korábban elutasított. Balogh László erre azzal vág vissza, hogy javaslatuk nem tartalmaz olyan állítást, amit a bizottsági jelentés ne támasztana alá.

Kóródi Mária a Heteknek elmondta: "Konkrét nevek azért nincsenek a jelentésben, mert álltak ugyan rendelkezésre ehhez információk, azok ellenőrzésére azonban már nem volt idő. Például a bizottság kapott – ismeretlen úton – operatív anyagot a Vám- és Pénzügyőrség Különleges Nyomozati Osztályától, majd amikor utánajártam hogy hogyan kerülhetett az ki onnan, kiderült: ez az anyag náluk nem is létezhetett." A képviselő aszszony szerint, ha a bizottság ezeket az információkat nem vizsgálja meg, "akkor soha nem tudjuk elkülöníteni, hogy egy felderítő rendőr, vám- és pénzügyőr, titkosszolgálati ember tényleg felderítő-e vagy éppen bűnöző". Kóródi Mária szerint az így elkészült jelentés ezért felemás, sok hibával tarkított, de nagyon fontos, hiszen sokkal több mindent felmutatott, mint amit a bizottság körülményei lehetővé tettek. A képviselő szerint a kormányzó pártok érdekébe ütközik a további vizsgálat. 

"Engem az MDF úgy küldött ide, hogy ha bárminem? felelőssége van a pártnak, akkor felvállaljuk, de a több tízezer oldalnyi anyag átolvasása során erre utaló információval nem találkoztam" – mondta lapunknak Balogh László, aki szerint azért nem tartalmazhat konkrétumot a jelentés, mert erre irányuló indítványát az ellenzéki képviselők leszavazták. "A tudomásunkra jutott információknak egy része bizonyított, ezek belekerülhettek volna az anyagba" – fejtette ki a képviselő, aki kérdésünkre elmondta, még nem gondolkoztak rajta, hogy a bizonyított információkkal nyilvánosság elé állnak-e, de több konkrét ügyben a titkos ügykezelés szabályai szerint a legfőbb ügyészhez fordultak.

Tóth Károly lapunknak elmondta: "Abban az időben, ami rendelkezésre állt, azzal a hatékonysággal, amivel a bizottság működött, eddig tudtunk eljutni." A honatya szerint az államigazgatás, rendőrségi szervek, ügyészség kevesebb segítséget adott a munkához, mint amenynyit a bizottság elvárt volna. "Az igazságszolgáltatás egésze mindig fél szemmel a politikát leste, hogy meddig menjen egy adott ügyben. A nyomozások még a tulajdonosokat sem keresik, nemhogy politikai felelősséget, konkrét bűncselekményben konrét elkövetőt keressenek" – mondta Tóth Károly. A képviselő szerint mindegyik kormánynak volt felelőssége, de érdekes, hogy a bizottság munkájának leállítását leginkább a Fidesz és az MDF szorgalmazta. "Nincs elég információm ahhoz, hogy levonjam azt a messzemenő következtetést, hogy azért, mert megijedtek saját árnyékuktól. Látszott, hogy néhány MDF-es politikus kezd látószögbe kerülni, ahogy néhány Fidesz körüli vállalkozó is" – állítja Tóth Károly, aki a jövőben önálló képviselői indítványt fog benyújtani egy eseti bizottság felállítására, amely olajügyekben folyó rendőrségi és ügyészségi munkát lenne hivatott vizsgálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!