hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baráti ajánlat
A szegedi kórház-privatizáció kérdőjelei

2000. 11. 11.
Óriási vita alakult ki Szegeden a városi egészségügyi rendszer Magyarországon újszer? magánosítási terve kapcsán, mivel sokan személyi összefonódásokat sejtenek a tervezett ügylet mögött. A helyi járó- és fekvőbeteg ellátás éves forgalma ugyanis 3 milliárd forint, s ráadásul értékes ingatlanok is a tárgykörbe kerülhetnek. 

"Az orvosok Csongrád megye székhelyén nem a változás ellen tiltakoznak, hiszen azt minden érintett elismeri, hogy az egészségügyben nagy szükség van megújulásra – mondta a Heteknek dr. Baradnay Gyula, a megyei orvoskamara elnöke. – Inkább arról van szó, hogy nem látni a jelenleg pályázó Fuziomed Kft. anyagi vagy szakmai alkalmasságát a feladatra. Nem érteni továbbá azt sem, hogy miért sürgeti az önkormányzat annyira, hogy egy "okafogyott" törvény előtt megszülessen a privatizáció Szegeden" – tette hozzá a sebészprofesszor. 

Az elmúlt hetekben sok szó esett arról a bizonyos Fuziomed Kft.-ről, amely úgy tűnik, megnyerheti az ügyben kiírt pályázatot. A szocialisták – akik közül Újhelyi István önkormányzati képviselő a pályázatokat értékelő bizottság tagja – a közelmúltban sajtótájékoztatón fejtették ki aggályaikat: szerintük a kft.-nek már a megalakulása is különös időpontban történt, éppen a pályázati határidő meghosszabbítása után, de röviddel annak lejárta előtt. A kft. 3 millió forintos alaptőkével indult, a város járó- és fekvőbeteg ellátásának éves pénzforgalma ehhez képest 3 milliárd forint. 

A cég életrehívói: az állami tulajdonú Hungaropharma gyógyszer-kereskedelmi cég, valamint a debreceni Hospnet Kft. és az állami-önkormányzati tulajdonú Duna–Tisza Regionális Fejlesztési Rt. (Ez utóbbi cég felügyelőbizottságának tagja Tímár László, Szeged fideszes alpolgármestere; valamint a közeli Mórahalom, szintén fideszes polgármestere; míg a Hospnet Kft. ügyvezetője, Takács László, a HVG információi szerint a Lockheed-botrányban ismertté vált fideszes politikus, Selmeczi Gabriella tanácsadója.)

Újhelyi István szerint mindez gazdasági és személyi összefonódásokat sejtet. Zavaró tényező továbbá az is, hogy a Fusiomeddel kötött szerződés után – a jelenlegi tervek szerint – az önkormányzat kisebbségi tulajdonossá válna, ami szintén nem a városnak hozna hasznot. A bevételek, a pénz elosztása a kft. hatáskörébe tartozna. Ráadásul, ha új épületet hozna létre, vagy a meglévőket bővítené, azokra tulajdonjogot is szerezne. Az önkormányzatnak ezzel szemben csak a kötelező teher, például a halaszthatatlan felújítások maradnának meg. Mindezt határozatlan idej? szerződés biztosítaná, 15 éves rendes felmondási tilalommal.

A szocialista képviselő szerint az egész javaslat azt sejteti, hogy a városvezetés biztosítékok nélkül adja magánkézbe a két kórházat (700 ágyas városi és 100 ágyas gyermekkórházat) és az SZTK-t. Ezáltal viszont eshet a színvonal, és a kétezer közalkalmazott egzisztenciája sem lesz biztosított.

A Csongrád megyei Orvosi Kamara elnöke legfőképpen ez utóbbitól félti a dolgozókat. Elmondta, hogy "vészhelyzet" esetére ugyan kidolgoztak egy önálló tervet, de az csak az orvosokra vonatkozik. "Hogy mi lesz például az ápolókkal, a portással, meg a takarítókkal? Hogyan tudják megoldani az esetlegesen vállalkozóvá válás kérdéseit, nem tudni" – nyilatkozta dr. Baradnay Gyula. A megyei elnök hozzátette: "Egyáltalán nem furcsa, hogy nem tolongtak a magáncégek a pályázatra, hiszen nem egy könny? feladat. Éppen azért viszont meglepő egy csupán erre a célra alakult kft. megjelenése. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs mögötte tőke, egyenlőre csak azt nem tudni, hogy hol van." 

Itt érdemes megjegyezni, hogy tőkeerős cég is érdeklődött a privatizáció iránt, mégpedig a Siemens képében. Pályázatukat – a városban keringő hírek szerint – csupán azért utasították el formai hibára hivatkozva, mert nem jó űrlapot adtak be. 

A kamara egyébként szeretne politikamentes maradni az ügyben, ezért Baradnay doktor nem kívánt a szocialisták azon feltevéseire reagálni, miszerint csak a polgármesternek és a város néhány vezetőjének áll érdekében a Fuziomed pályázatának támogatása. 

Természetesen még semmi sem dőlt el, hiszen a november 24-ei közgyűlésen csak véleményezik a kft. javaslatát. A privatizációval kapcsolatos kérdésekben az orvosi kamarának csak véleményezésre van lehetősége. Vétójoga nincs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!