hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hivatásos lesz-e a sereg
Hatástanulmány a haderőreformról

2000. 03. 18.
Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága csütörtöki ülésén tárgysorozatba vette, illetve általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Honvédség professzionális haderővé történő átalakításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A javaslat – amelyet Simicskó István és Vidoven Árpád fideszes képviselők nyújtottak be – azt célozza, hogy a kormány készítsen hatástanulmányt a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses hadsereggé való átalakításáról, különös figyelemmel annak költségvetési hatásaira, lehetséges módozataira, valamint arra, hogy az átalakítás reális időtartam alatt valósuljon meg. A javaslat az átalakításra vonatkozó ütemterv elkészítését is előirányozza. 

Mécs Imre szabaddemokrata képviselő – aki elutasította a javaslat tárgysorozatba vételét – elmondta: az SZDSZ az elmúlt másfél évben háromszor terjesztett be erre irányuló határozati javaslatokat, és lehetőség lett volna arra, hogy napirendre vegye őket az Országgyűlés. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az SZDSZ egy hónapja aláírásgyűjtést folytat az ügyben, és az öszszegyűjtött aláírásokat hétfőn adják át az Országos Választási Bizottságnak. Ezt követően az Országgyűlésnek mindenképp foglalkoznia kell a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésével. Véleménye szerint a két képviselő javaslata tulajdonképpen egy népi kezdeményezés elpuhítása, annak távoli jövőbe való áthelyezése. 

Kapronczy Mihály (MIÉP) elmondta: pártja a sorkatonai kötelezettség teljesítése mellett van, majd annak a véleményének adott hangot, hogy ezzel a javaslattal a Fidesz tulajdonképpen az SZDSZ aláírási kampányához csatlakozott. A MIÉP pedig sem az egyik, sem a másik párt felfogásával nem tud egyetérteni – tette hozzá. Az MSZP-s képviselők ugyan kifogásolták, hogy a határozati javaslat nem szól a határidőkről, és módosítások szükségességét hangsúlyozták, de úgy vélték, hogy olyan kompromisszumra való törekvés ez, amellyel talán le lehet zárni az e kérdésben jelenleg zajló vitákat. 

Lányi Zsolt, a testület kisgazda alelnöke közölte: visz-sza kell vonni a javaslatot, mert az pongyolán fogalmaz, és nem egyértelmű. Nem szerepel benne az önkéntesség lehetősége, kirekeszti azokat a fiatalokat, akik szeretnék megkapni a katonai kiképzést. "Nemzetfilozófiai kérdés, hogy jogunk van-e mentesíteni a magyar társadalmat az alól a kötelezettsége alól, hogy veszély esetén a hazáját megvédje" – fogalmazott. A testület végül 14 igen, 2 nem (SZDSZ, MIÉP), és 4 tartózkodás (FKgP) mellett tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!