hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megszűnt a környezeti kárveszély

1998. 11. 21.
A szakemberek gyors munkájának köszönhetően az árhullám előtt sikerült kitisztítani azt a Deszk környéki hullámteret, ahová hétfőn gazolinnal kevert kőolaj került. A több mint 20 köbméternyi szennyező anyag a Mol Rt. egyik öreg, valószínűleg a korróziótól kilyukadt csövéből szivárgott ki. A hiba felfedezése után az olajtársaság és a vízügyi igazgatóság munkatársai azonnal lezárták a hibás vezetékszakaszt és a hullámtéri csatornát, a szennyezett területet pedig homokzsákokkal és szalmabálákkal választották el a környék többi részétől. Az ezt követő napokban szinte éjjel-nappal, megfeszített tempóban csaknem 30 ember dolgozott azon, hogy az árhullám megérkezése előtt ki tudják takarítani a kubikgödröt: szivattyúval összegyűjtötték, majd elszállították a nyersolajjal keveredett vizet valamint talajréteget, és megjavították a csövet is. Csütörtök reggelre sikerült befejezni a munkálatokat, csak néhány vödörnyi olaj maradt a területen, így az ezen a napon megérkező árral csupán ennyi nyersolaj került a Marosba. A folyó vízhozamát tekintve azonban ez elhanyagolható mennyiség. A környezetszennyezés mértékét – ami szakemberek szerint kicsi – csak az árhullám levonulása után tudják pontosan megállapítani, éppúgy mint a Mol Rt.-t terhelő kárelhárítási költségek nagyságát, amely jelenleg 5-10 millió forint körüli. Az olajtársaság egyébként tervezi, hogy tavasszal kicseréli a több mint 20 éves vezetékszakaszt. Ez a beruházás előreláthatólag 100 milliós nagyságrend? lesz. (Aszalós Szilvia)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!