hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A felsőfokú iskolák rangsorolását tervezik

1998. 11. 07.
Az egyes nyugat-európai országokban jelenlevő, de Magyarországon is megfigyelhető negatív tendenciákból tanulva oktatási rendszerünket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően – akár 13-14 ezer forint havi tandíj – bevezetésével kell átalakítanunk – jelentette ki Pokorni Zoltán oktatási miniszter egy konferencián, amelyet kedden rendeztek a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatáról a Budapest Kongresszusi Központban. Az európai és a hazai felsőoktatás évek óta küszködik, hogy ne munkanélkülieket képezzenek. A miniszter ezért fontosnak tartja a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, a tananyag mennyiségének radikális csökkentését és egy gyakorlatcentrikusabb oktatási rendszer bevezetését. Mint mondotta: az akkreditációs bizottságok döntéseit ki kell hogy egészítse bizonyos munkaerő-piaci tendenciák vizsgálata is. Egy felsőfokú egyetem például hiába kíván bizonyos szakokat beindítani, ha végzett hallgatói nem tudnak utána elhelyezkedni. Emiatt a tervek szerint megtörténik a felsőoktatási intézmények rangsorolása abból a szempontból is, hogy az intézmény által nyújtott elméleti és gyakorlati ismeretek piacképesek-e, vagyis a végzett hallgatók milyen arányban tudnak a kapott diplomával elhelyezkedni. Ezt a rangsort figyelembevéve – amelyről a pályaválasztási tanácsadó füzetekből lehet majd értesülni – dönthetnek a leendő hallgatók melyik oktatási intézménybe jelentkezzenek. Tolnai Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy az oktatásba fektetett beruházás megtérül, hiszen ma Magyarországon európai szint? diplomásokat képeznek, akik a megszerzett tudásukat kamatoztatva többszörösét keresik meg, mint amennyit a képzésükre fordítottak. Az ellentmondás csak az – hangsúlyozta Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora –, hogy a világszínvonalú képzést nyújtó intézmények rendkívül szerény keretekből teszik mindezt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!