hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abortusztörvény az Alkotmánybíróság előtt

1998. 10. 23.
Újra az abortusztörvényről tárgyal az Alkotmánybíróság (AB). A Pacem in Utero Egyesület indítványa a magzati élet védelméről szóló törvény és a végrehajtásáról kiadott rendelet megsemmisítésére irányul. Az AB sajtóosztálya a Hetek kérésére elmondta, hogy az indítványozók elsősorban azt kifogásolják, hogy a törvény nem határozza meg a méhmagzat jogi státuszát, és nem biztosít megfelelő védelmet, ebből következően az abortusz lehetősége továbbra is széles körben megengedett, s könynyen elérhető. Mint ismeretes, az AB 1991-ben nem hozott határozott állásfoglalást abortuszügyben, inkább megkerülte a problémát. A döntés szerint ugyanis azt a kérdést, hogy a magzat ember-e vagy sem, az Országgyűlésnek kell eldöntenie. Ezzel ellentétben a halálbüntetés esetében a taláros testület érdemi döntést hozott, annak ellenére, hogy több alkotmánybíró és neves jogász úgy gondolta, a döntés a Parlamentre tartozik. A két döntés között más ellentmondások is mutatkoznak. Míg a halálbüntetés eltörléséről szóló határozat szerint az ember élethez való joga minden más jog fölött áll, és az élet elvétele – néhány nagyon speciális esetet kivéve (például jogos védelem) – mindig önkényes. A magzat védelmével kapcsolatos döntés indoklásában azonban az AB a magzat élethez való joga és az anya önrendelkezési joga közötti konfliktust elemzi. A kérdésben azonban a bírák között nem volt teljes az egyetértés. Lábady Tamás és Zlinszky János alkotmánybírók különvéleményükben egyaránt amellett foglaltak állást, hogy az anyának nincs joga rendelkezni a magzat élete felett. Határozat egy hónap múlva várható, és valószínűleg még a jelenlegi összetétel? Alkotmánybíróság hozza meg.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!