hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kormány rendezi az OTP-tartozásokat

1998. 08. 15.
Tandíjmentesség illeti meg az államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő képzésben részt vevő hallgatókat. A rendelkezés további diplomák megszerzése esetén is tandíjmentességet biztosít a gyermekgondozási segélyben, a gyermeknevelési támogatásban részesülőknek, illetve az 1992. január 1. után egyszakos tanári diplomát megszerzőknek, ha egy másik tanári szakon folytatnak tanulmányokat. Az emiatt kieső bevétel mintegy 3,2 milliárd forint, amely a költségvetés általános tartalékából kerül majd kifizetésre – jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő. A szociálisan hátrányos helyzetűek adósságterhének enyhítésével kapcsolatos kormányrendeletet is módosította a kormány. Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzatok képtelenek a rendelet által rájuk ruházott feladatok finanszírozására, adósságcsapdába kerültek. A kormány és az OTP megállapodása alapján az önkormányzatoknak szeptember 30-ig meg kell alkotni a rendezéshez szükséges rendeleteket, és az év végéig egyéni szerződéseket kell kötniük a bankkal. A központi költségvetési támogatás feltétele, hogy a családok és az önkormányzatok reális törlesztési tervben állapodjanak meg. Az OTP vállalta, hogy mindazok számára elengedi a büntetőkamatot, akik az önkormányzattal együttműködve rendszeresen fizetik a részleteket. A kormány arra törekszik, hogy akit büntetés-végrehajtási intézménybe utalnak, azok a végrehajtást csak rendkívül indokolt esetben kerülhessék el – jelentette ki Borókai Gábor. Ezért a jövőben halasztást – az eddigi "sima" orvosi igazolás helyett – csak igazságügyi orvosszakértő által kiállított igazolás alapján lehet majd kérni, amelyet a bv-kórháznak is véleményeznie kell. Az ismételt halasztás pedig kizárt. A Postabank új vezetése a pénzintézet átvizsgálása során egy eddig ismeretlen szerződésre bukkant. Ebben a bank korábbi vezetése megbízott egy céget azzal, hogy az év végéig jelölje ki azt a vevőt, aki átveszi a lapcsaládot. A leváltott vezetés ezt azután kötötte, hogy a kormány felszólította, ne hozzon stratégiai döntéseket. Borókai Gábor beszámolt arról, hogy a kormány mindaddig nem fizeti ki a Nádor Rt. által benyújtott 1,2 milliárdos számlát, amíg a vállalattal kötött szerződést felül nem vizsgálják. A céggel még a leköszönt kormány kötött szerződést a mobiltelefonok lehallgatásához szükséges eszközök beszerzésére. Az új kormány nem érti, hogy a beszerzés miért nem közvetlenül a gyártótól történik. A kormányszóvivő bejelentette: a kormány nem kíván gátat építeni a Dunán, és olyan megoldást keres, amely ezen alapul. A feladatok ellátására kormánybiztost jelölnek ki, akinek személyét még nem hozták nyilvánosságra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!