hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Volt képük hozzá

1998. 07. 11.
A Fővárosi Bíróság nem találta vétkesnek a HVG-t azon kereset alapján, miszerint megsértette Nikolits István volt tárca nélküli miniszter személyiségi jogait, mikor az elmúlt évben az ismert szocialista politikus arcát bekötött szemmel, bevarrt szájjal és parafa dugóval eltömött fülekkel ábrázolta áprilisi száma borítóján. Czeglédi László, Nikolits jogi képviselője beszédében arra mutatott rá, hogy a kép fényképpel, arcmással való viszszaélés, annak olyan eltorzítása, ami Nikolits lejáratását célozta. Szerinte a per azért elvi jelentőségű, mert azt a kérdést feszegeti, hogy hol húzódnak a politikai véleménynyilvánítás határai. Nehéz-Posony István, a HVG ügyvédje ezzel szemben azt hozta fel, hogy a képen az arc nem torzult, karikatúráról van szó, ami által a lap politikai üzenetet közvetített a Nyírfa-ügy kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a per precedens értéke miatt fontos, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának elvét elsőbbségben részesítse a bíróság. Az ítélet indoklásában a bíróság kimondta, hogy egy 1994-es alkotmánybírósági döntés alapján a közszereplőknek többet kell elviselniük, mint a magánszemélyeknek, még akkor is, ha az adott megnyilvánulás sértő, meghökkentő, vagy aggodalmat kelt. (Hetek)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!