hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vakulencsik öregszik

1998. 07. 18.
Budapesttől Paksig. A pesszimista szakértők szerint ekkora szakaszon pusztulna el az élővilág a Dunában, ha az Újpesti-öbölben két évvel ezelőtt elsüllyedt, pakurával teli ukrán uszály, a Vakulencsik rakománya a folyóba ömlik. Kiemelésére a fővárosi kerületek összefogását kezdeményezte Derce Tamás, Újpest polgármestere, aki szerint közvetlen környezeti veszélyhelyzetről van szó, ezért nem várható meg, amíg előkerül a hajó tulajdonosa. Simonfai György, a Környezetvédelmi Minisztérium főtanácsosa elmondta, hogy a tulajdonjog körüli vita bonyolítja a helyzetet. Emiatt a vízügynek a hajókiemelésről szóló elsőfokú határozatát másodfokon megsemmisítették. A veszélyhelyzet elhárítására eddig négymillió forintot költött a Közép-dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság: úgynevezett merülőfallal vették körül a roncsot. Simonfai megjegyezte: ha politikai döntés születne, a vízügy azonnal intézkedhet a hajó kiemeléséről, a pakura megsemmisítéséről. Simonfai György szerint a hajóból a vízbe jutó napi egy-két vödör pakura közel sem jelent akkora veszélyt a természetre, mint amekkorát az a napi 15 tonna olaj okoz, amely Budapestnél a szennyvízen keresztül ömlik a Dunába. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!