hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lassan járj
Lassan járj

2020. 04. 21.
Miközben Kínából a január óta tartó, sok millió embert érintő karantén eredményeként – ha óvatosan is –, kezdenek biztató hírek érkezni, a világ többi része Kaliforniától kezdve Európán át a Közel-Keletig egyre jobban aggódik a koronavírus-járvány miatt. Oltóanyag hiányában a fertőzés lassítása a legtöbb, amit a kormányok és az egészségügyi dolgozók tehetnek.

A láthatatlan kórokozó nem ismer határokat – de magától nem tud egyik helyről a másikra jutni. A legtöbb országba utazók vitték be és terjesztették a vírust, ezért érthető, hogy az óvintézkedések is elsősorban az utazásokat igyekeznek kontrollálni. Ez a mozgási szabadság korlátozásával jár a legdemokratikusabb országokban is. A kilencmilliós Izraelben például több mint százezer ember van karanténban, pedig az országban lapzártánkkor még az egy tucatot sem érte el a fertőzöttek száma. Viszont abból indultak ki, hogy a tünetektől függetlenül, akik fertőzött országból érkeztek vagy érkeznek vissza, azok számára fontos az elkülönítés.

Magyarországra is így jutott be a vírus, az egyik legfertőzöttebb országból jöttek vissza az orvostanhallgató iráni diákok. Arról senki nem tehet, ha a hazájában súlyos járvány tört ki, de arról igen, ha ezt nem veszi figyelembe. A heteken át talán túl optimistán kezelt magyarországi helyzetben most várhatóan változások lesznek. Közös érdekünk, hogy ezek az elővigyázatossági intézkedések eredményesek legyenek – akkor is, ha esetleg közelről érintenek bennünket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!