hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hetvenöt év
Hetvenöt év

2020. 04. 21.
75 éve szabadult fel a világ legnagyobb tömeggyilkosságának legtöbb áldozatot megsemmisítő tábora, Auschwitz. Míg a náci koncentrációs lágerek nagy többségét a háború után megsemmisítették, a dél-lengyelországi Oświęcim melletti másfél négyzetkilométeres, drótkerítéssel körülvett, részben felrobbantott, részben épen maradt épületekből álló táborhoz a felszabadítók nem nyúltak hozzá.

Ezt majdnem szó szerint érthetjük. Hetedikes általános iskolás voltam, amikor osztályfőnökünk bejelentette, hogy Auschwitzba megyünk osztálykirándulásra. Ez a hetvenes évek közepén volt, amikor magyar iskolásokat nem nagyon vittek oda, hiszen jószerivel még a holokausztról sem volt szó a tananyagban. Auschwitz sem szerepelt még a világörökségi helyszínek listáján. Akkoriban hozott az ENSZ határozatot arról, hogy a cionizmus rasszizmus. Amikor odaértünk, és a novemberi esős-ködös időben beléptünk a főbejáraton, úgy éreztük, mintha megállt volna harminc évvel korábban az idő. Alig volt egy-két teremnyi múzeum, látogató is alig. A tábor hátborzongató magányossága a mai napig megmaradt az emlékemben.

Ma Auschwitz nemzetközi zarándokhely, világhatású emlékeztető a múltról és figyelmeztetés a jelennek. A tábor felszabadulását évente egyre nagyobb, megrendítő visszaemlékezések kísérik. Magától értetődő volt, hogy a holokauszt megemlékezések központi helyszíne Auschwitz. Ezért keltett nagy feltűnést, hogy idén Jeruzsálemben tartják a legnagyobb fórumot a holokausztról. Természetesen Izrael illetékességét senki nem vitathatja, és a zsidó állam fővárosa tökéletes helyszín az üzenet átadására, miszerint az anticionizmus maga is antiszemitizmus. Nagy jelentősége van annak is, hogy a világ vezetői Jeruzsálemben együtt álltak ki a zsidóellenességgel szemben. Kár, hogy pont a lengyel elnök hiányzott, nem teljesen ok nélkül, miután – állítólag Putyin befolyására – nem kapott felszólalási lehetőséget. A történelmi megbékélésre hetvenöt év még kevés volt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!