hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatástalanították az időzített bombát
Hatástalanították az időzített bombát

2020. 04. 21.
2020 nem is kezdődhetett volna markánsabb hírrel: meghalt a világ első számú terroristája, akinek kezéhez százezrek vére tapad. Kászim Szulejmáni gonoszsága és hatékonysága mellett az al-Kaida és az Iszlám Állam vezérkara is szégyenkezve bújhat el.

Az amerikai demokrata ellenzék és az Irán-barát politikai elit persze mindig képes alulmúlni önmagát. Szulejmáni likvidálása kapcsán eszkalációról és egy másik állam elleni agresszióról beszélnek. Ez nem csupán hazaáruló retorika, de súlyos hazugság is. Az árnyékparancsnok kiiktatása nem csak hogy nem erkölcstelen, egyenesen kötelessége volt az amerikai kormányzatnak. Izrael és az amerikai titkosszolgálat már régóta célkeresztben tartotta, de Obama (féltve az iráni rezsimmel kötött aljas atomalkuját) közéjük állt. Trump helyesen tette, hogy felszámolta a terrorrezsim birodalmi törekvéseinek finanszírozását, ahogy a likvidálás is igencsak szükséges (és bizony megkésett) volt.

Méghozzá azért, mert a Szulejmáni generálta folyamatok rövid időn belül többfrontos háborút eredményeztek volna. Irán előretolt helyőrségei Libanonban, Jemenben, Szíriában és másutt már eddig is háborúra játszottak. Mégis milyen eszkalációt vonhat maga után Szulejmáni halála? Az eszkaláció az, amit eddig Szulejmáni művelt. Nem igaz, hogy ez a lépés fogja kirobbantani a harmadik világháborút, mert egyik fél sem akar ölre menni. Még! Trump az újabb négy évén dolgozik, az ajatollah pedig jól tudja, hogy elsők között ő veszne oda, ha Teherán ostrom alá kerül. Trump döntése egy időre eloszlatta a horizonton vészesen gyűlő háborús felhőket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!