hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felszabadított, nem megszállt
Felszabadított, nem megszállt

2020. 04. 21.
A héten – számos halasztás után – bemutatták a Trump-féle béketervet, amit előzetesen az „évszázad alkujának” nevezett az amerikai elnök. A dokumentum készítői alapos munkát végeztek: 181 oldalon áttekintették az eddigi békepróbálkozásokat és részletesen kifejtették az új tervet, térképekkel, mellékletekkel, gazdasági függelékkel.

Mi a garancia arra, hogy a Trump-féle terv nem végzi ott, ahol annyi korábbi változat: a papírkosárban? Semmi. De Donald Trump elnökségének eddigi három éve mindenkit óvatosságra int: korábban elképzelhetetlen fordulatok történtek meg, és kőbe vésett dogmák lettek semmivé.

Ilyen lehetetlen lépésnek látszott az, hogy Mike Pence alelnök a jeruzsálemi amerikai nagykövetségen hívja meg Benjamin Netanjahut a Fehér Házba annak a béketervnek a bemutatására, amelynek – feltétel nélküli – sarokköve az, hogy Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosa, és egyedül Izrael képes garantálni a város „békéjét, szabadságát és nyitottságát”.

És arra sem lehetett számítani, hogy az európai és más nagyhatalmak egyik napról a másikra elfelejtik az „1967-es határokat”, amit eddig mantraszerűen emlegettek, mint ahova Izraelnek vissza kellene térnie. Arról nem is beszélve, hogy Szaúd-Arábia, az Emirátus és más öbölmenti államok üdvözölték a tervet. Különleges, felemelő, elgondolkodtató és feszült pillanat volt 2020. január 28-a. Maradtak nyitott kérdések, aggasztó lehetőségek szép számmal, de Donald Trump és csapatának érdeme, hogy elődeiknél sokkal inkább felismerték Jeruzsálem, a „jól egybeszerkesztett város” igazságát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!