hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak semmi pánik!
Csak semmi pánik!

2020. 04. 21.
Könnyen lehet, hogy mire lapunk e heti száma megjelenik, már magyarországi fertőzöttje is lesz a koronavírusnak. Pedig egészen múlt hétig azt gondolhattuk, hogy többé-kevésbé Kínán belül tartható a járvány – ehhez képest jelenleg az új fertőzések többségét már Kínán kívülről jelentik. Az elmúlt hétvégén Olaszországban 50 ezer embert zártak karanténba, és hogy a gyorsan terjedő fertőzésnek gátat szabjanak: iskolákat, közintézményeket zártak be, az emberek pedig minden eshetőségre felkészülve vásárolják fel az élelmiszerkészleteket.

Kellő mennyiségű hírt elolvasva szinte már egy katasztrófafilm nyitójelenetében érezhetjük magunkat. Pedig pánikra nincs ok – józanságra viszont annál nagyobb szükség van. Mert ez a világjárvány – a szakemberek már így emlegetik, még ha hivatalosan nem is minősítették annak – jóval komolyabb a szezonális influenzánál: gyorsabban terjed, többen szorulnak miatta kórházi ápolásra, és magasabb a halálozási aránya. Ugyanakkor a korábbi hasonló koronavírus-járványokhoz képest kevésbé veszélyes – 100 fertőzöttből 97-98 túléli –, és mi is sokat tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat, valamint embertársainkat a vírustól. Oltóanyag és gyógymód még nincs ugyan, de immunrendszerünk erősítésével és a higiéniai tanácsok betartásával nagyobb esélyünk van egészségünk megőrzésére. Persze így is megeshet, hogy Magyarországon is lesznek karanténok, úgyhogy aligha túlreagálás, ha feltöltjük otthoni készleteinket – nem félelemből, hanem elővigyázatosságból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!