hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az elfeledett kontinens
Az elfeledett kontinens

2020. 04. 21.
Amikor 1985-ben a világ sztárzenészei összeálltak a We Are The World szuperkoncertre az etiópiai éhezők megsegítésére, sokan hátradőltek, hogy ez a probléma is ki van pipálva. Azóta eltelt 35 év, de az afrikai kontinens ma jobban szenved, mint valaha. A földrész sok baja közül talán a legmakacsabb az éhínség, amelyet természeti okok – a sivatagosodás, a szárazság és sáskajárások – mellett emberi tényezők – polgárháborúk, terrorizmus, korrupció – is súlyosbítanak.

A nyugati világ nemzetei úgy tesznek, mintha mindez tőlük független lenne. Időnként saját lelkiismeretük megnyugtatására valami aprópénzt odadobnak az afrikaiaknak. Most például első körben 800 ezer dollárt gondoltak felajánlani a Kelet-Afrika 10 országát sújtó sáskajárás elleni küzdelemre. A cinikusan alacsony összeget azóta felemelték, de távolról sem annyival, amivel akár ezt az egyetlen problémát orvosolni lehet.

Érdemes összevetni a nyugati világ reakcióját a kínai koronavírus és az afrikai sáskajárás tekintetében. Az utóbbi lényegében hidegen hagyja az embereket, legfeljebb a híradókban bukkan fel egy-két perces tudósítások erejéig. Ezzel szemben a kínai járvány az egész világot riadóztatta, annak ellenére, hogy Kínán kívül eddig alig történt haláleset. Mi a különbség? A sáskák biológiai okok miatt – vélhetően – nem jutnak el Európába és Észak-Amerikába. A koronavírus azonban nem ismer ilyen határokat, így a nyugati világ is fenyegetve érzi magát. Az önzés ismét erősebbnek bizonyult, mint a részvét

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!