hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A színház koronázatlan királynője
Jászai Mari (1850–1926)

2019. 04. 13.
Jászai Mari életrajza hitelesen ábrázolja a szívós, kitartó munka gyümölcseit; a meleg családi fészek hiánya okozta lelki egyensúlyvesztést és az állandó lelki vívódást; a szakmai életben való remekelést és a magánélet gátlásosságait.

A pesti színházélet aranykorának király­nője egyszerre élt a magaslatokban és mélységekben: a közönség vastapssal és rózsaszirmokkal ünnepelte nagy alakításait, önmagát azonban soha nem tudta elfogadni. Leginkább azt sajnálta, hogy írásai halhatatlanabbá válnak színészi játékánál – hiszen ahogy az őt ünneplő közönség idővel kicserélődik, úgy velük együtt szikrázó színpadi alakításai is a felejtés homályába süllyednek…

Jászai Mari – született Krippel Mária – ötödik gyermekként érkezett meg Krippel József ácsmester és Keszey Julianna családjába.

„Az anyám, nemes Keszey Julianna, kikosarazta a jómódú kérőket a szegény ács Józsiért. Boldogan is éltek, amíg a gyerekek el nem sokasodtak. (…) 1853-ban költöztünk be Győrbe. Nőttek a gyerekek és fogyott a kenyér. A büszke, nemes Keszey Julianna nem panaszkodott. Szoptatott, főzött, mosott, varrt reánk és hordta az ebédet az ura után oda, ahol az éppen dolgozott. Az ötödik gyerek után lankadni kezdett acélos ereje. Levágta »földet söprő« aranyhaját, mert »nem ért rá megfésülni«. A fiait kellett reggelenként az iskolába készíteni, hogy azok ne csak a »legokosabbak«, hanem a »legcsinosabbak« is legyenek” – írja Jászai emlékirataiban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!