hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy hűséges élet
Fél évszázad jóban-rosszban

2018. 05. 03.
Turay Idát vidám, kedves kisugárzása, kiváló énekhangja, nőies, egyben humoros személyisége a 20. századi magyar szín- és filmművészet egyik közkedvelt alakjává tette.

Pályafutása, Thurmayer Ida néven, 1907. szeptember 28-án, Rákospalotáról indult Thurmayer Sándor festőművész és Szabadkay Lilly lányaként. Nyolcévesen elvesztette édesanyját, ekkor apja két évre egy zárdába küldte, majd magántanulóként folytatta a tanulmányait. Kikapcsolódásként több alkalommal színházba, operába látogattak. Ennek köszönhetően a fiatal lányban egész korán kialakult a vonzódás a színészet világa felé.

Az őstehetség korai megnyilvánulása

Édesapja tizenhat évesen elvitte a színiakadémia felvételijére. Ida életrevalósága kiválóan megmutatkozott a megmérettetés során, ugyanis több mint negyven személy volt előtte, akiket nem igazán akart végigvárni. Így amikor a 19-es sorszámmal rendelkező jelölt hívásakor senki nem ment felvételizni, ő felpattant és a vizsgabizottsághoz járult. Amikor a nevét kérdezték, és kiderült a turpisság, hogy ténylegesen nem ő volt a soron következő, csak annyit mondott, hogy nem akarta, hogy fennakadás legyen a vizsgáztatás körül. Így azt a látszatot keltette, hogy ő „csak” segíteni akart. A felvételi pozitívan zárult, mégis csak egy évet töltött el az Országos Magyar Színművészeti Akadémián Bárdos Artúr ugyanis a Renaissance Színház alapító igazgatója felismerte a fiatal hölgy tehetségét és felkarolta őt. Egyes beszámolók szerint Bárdostól kapta a Turay nevet, ugyanis Thurmayer névvel nem igazán lett volna előnyös színpadra lépnie. Ettől függetlenül az élete nagy részében a környezete csak Dusikának szólította a színésznőt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!