hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két tűz között
Miért hallgat Aun Szan Szú Kjí?

2017. 11. 24.
Nem is olyan régen Aun Szan Szú Kjí ünnepelt emberi jogi harcos volt. Miután ahelyett, hogy elítélné a rohingyák elleni támadásokat, évek óta hangsúlyozza, hogy mindkét oldal – a muzulmán és a buddhista közösség is – alkalmazott erőszakot, kegyvesztetté vált a nemzetközi közvélemény szemében.

Keleten ez teljesen megszokott; a távolban történt esetek mindig napnál világosabbak, de ahogy közeledünk a helyszínhez, annál átláthatatlanabbá válnak az események. Néhányan azt mondták, hogy az elefánt abba az irányba ment, mások váltig állították, hogy emerre, és voltak, akik nem is hallottak semmiféle elefántról” – írta George Orwell, aki a brit birodalom hivatalnokaként dolgozott egy rendőrőrsön Burmában, és Shooting an Elephant (Elefántvadászat) című esszéjében összegezte a Távol-Keleten tett megfigyeléseit.

Most is hasonló a helyzet: minél több információ áll rendelkezésre a mianmari állapotokkal kapcsolatban, annál kevésbé lehet tudni, mi történt pontosan, és az állításokban mennyi az igazság. A Rakhine (más néven Arakan) államban az Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) elnevezésű terrorcsoport 2017. augusztus 25-én a mianmari biztonsági erők ellen hajtott végre támadásokat. Egyes beszámolók szerint a hadsereg, mások szerint a buddhista lakosok megtorló akciói következtében közel 400 ezer muszlim rohingya menekült Bangladesbe.

Az ENSZ etnikai tisztogatással vádolja a katonaságot, amely viszont ragaszkodik azon állításához, hogy csak az ARSA tagjait vették célba, és az áldozatok többsége terrorista volt. A BBC tudósítói azonban hozzáteszik, hogy mivel sok fiatal férfi machetéket ragadott, és az ARSA oldalán csatlakozott az összecsapásokhoz, a halottak nagy része feltehetően ezekből a kiképzést és fegyvert nélkülöző civilekből került ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!