hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A német pátriárka
Ötven éve halt meg a korszakalkotó Konrad Adenauer

2017. 05. 18.
Minden idők legnagyobb német személyisége – egy 2003-as közvélemény-kutatás szerint a németek Konrad Adenauert tartják leginkább méltónak erre a kitüntető címre. Az egykori politikus már Köln felvirágoztatása, illetve a kommunistákkal és a nácikkal való szembenállása nyomán beírta magát a történelembe, ám élete legnagyobb hatású korszaka a hetvenes éveiben, a második világháború után kezdődött. Április 19-én halálának ötvenedik évfordulója kapcsán emlékezett rá a világ.

1918. november 8.-án Kölnben kitört a kommunista forradalom, és ahogyan minden német nagyvárosban, itt is munkás- és katonatanácsok alakultak. Másnap II. Vilmos császár, aki a forradalom elől már külföldre menekült, és lemondott. November 11-én fegyverszünetet hirdetnek: Németország elveszítette a háborút.  

Köln, a Rajna menti német város számított az első állomásnak a francia frontról visszavonulók számára. Már hónapok óta özönlöttek ide a dezertőrök, valamint a háborús menekültek. Ezrek aludtak az utcákon, és hamarosan beköszöntött a tél.

Összeomlott az eddigi szerény körülmények között jól működő élelmiszerjegy-rendszer, a boltok polcai kiürültek. Az emberek visszatértek a cserekereskedelemhez, mivel értéktelenné vált a birodalom fizetőeszköze. Tombolt az éhség.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!