hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kiskakas gyémánt félkrajcárja
65 éve készült el az első színes magyar rajzfilm – epizódok a korai magyar rajzfilmgyártás történetéből

2016. 12. 17.
Néhány érintés az okostelefon képernyőjén, és már indul is a YouTube-on a kedvenc mese a mai gyerkőcök tenyerében — 3D-s figurákkal. És természetesen színesben. Most egy pillanatra vegyük le szemünket az elektronikus kütyü kép­er­nyő­jé­ről, és induljunk pár évtizedes időutazásra, amikor a mozgó­kép világában még csupán gyerekcipőben jártunk. A magyar rajzfilmgyártás történetében 1951-ben érkezett el az a pillanat, mikor már nem fehéren-feketén látták a világot.

1951-ben mutatták be A kiskakas gyémánt félkrajcárja című magyar rajzfilmet. Ez volt az első színes alkotás e kategóriában Magyarországon. A Magyar Híradó és Dokumentumfilmgyárban készült 15 perces alkotáshoz összesen 20 000 rajzot  készítettek el. A művet Macskássy Gyula és Fekete Edit rendezte, zenéjét pedig Ránki György szerezte. A rajzfilm megalkotásában Dargay Attila is részt vett fázisrajzolóként. Az eredeti mesét némileg „magyarosították”: török császár helyett magyar király az antihős, a mese népies felhanggal, népmesei szófordulatokkal, rímekbe szedve tárja elénk a történetet. A hagyományos magyar népmesékkel ellentétben azonban kiéleződik a gazdag–szegény konfliktus: az igazságos király helyett pöffeszkedő kényúrral találkozunk, aki az utolsó filléreitől is megfosztja a parasztembereket. A feloldhatatlan konfliktusban a kiskakas hoz megoldást Robin Hood-i fordulattal – a szakadékba zuhant király kincseit felszívja begyével, és szétosztja a szegények között.

Matolcsy György producer, a Pannónia Filmstúdió egykori vezetője így emlékezett vissza A kiskakas gyémánt félkrajcárjának fogadtatására: „A film elkészítése nagy eredmény volt. Az első színes magyar rajzjátékfilm létrehozása örömmel töltötte el az alkotókon kívül a nagyközönséget és a hivatalos szerveket egyaránt. Művészi színvonala azonban sokakban jogos csalódást váltott ki.” Ám a lelkesedés nem apadt el, sorra születtek a legendás magyar mesehősök Macskássy és más szerzők jóvoltából. 1955-ben elkészült a szintén népi motívumokra építő, gazdag–szegény konfliktust kiélező Két bors ökröcske. Ez az alkotás már közel félórás volt, és nemzetközi berkekben is felfigyeltek rá.

A magyar rajzfilmgyártás atyjának is nevezett Macskássy Gyula már 1934-től létrehozott magánstúdiókat Magyarországon, később azonban ezeket államosították. A munka ennek ellenére folyt tovább, és a Macskássy köré szerveződött társaságból megszületett a Pannónia Filmstúdió, Magyarország első állami animációs filmstúdiója, mely egy időben Európa ötödik legnagyobb stúdiója volt. Macskássy nemzetközi rangos versenyeken is szépen szerepelt, munkáját több díjjal is elismerték, például 1961-ben a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri legjobb rövidfilmnek járó különdíját Párbaj című filmjével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!