hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A feminista apáca
Slachta Margit

2016. 04. 21.
Egyszerre szállt szembe a liberális feminizmussal és a 19. századi maradi nőképpel, üldözötteket bújtatott, majd maga is szénásszekéren menekült a kommunisták elől. A soha meg nem hátráló, elvei mellett szilárdan kitartó Slachta Margitot egy képviselőtársa úgy emlegette, mint az „egyetlen férfi a nemzetgyűlésben”.

Slachta Margit 1884-ben született felvidéki nemesi család második gyermekeként. A jómódú életnek azonban hamar véget vetettek édesapja felelőtlen gazdasági döntései, ami miatt végül elszegényedett szülei és három kisebb húga 1908-ban Amerikába emigráltak. Margit ekkor már német-francia szakos polgári iskolai tanári végzettséggel Győrben, majd Budapesten tanított, így nem tartott a családdal.

A századforduló egyszerre hozta magával a tudományos-technikai forradalmat, az iparosodást és az alacsonyabb társadalmi rétegek leszakadását. Az elszegényedett falvakból egyre több lány és asszony költözött fel Budapestre, hogy önmagát és vidéken maradt családtagjait így támogassa, ám a városi dzsungelben gyakran estek áldozatul a kizsákmányolt cselédsorsnak vagy a pros­titúciónak. A nőket érintő társadalmi igazságtalanságok láttán számos szociáldemokrata szervezet jött létre, ezek vallási alapokon álló alternatívájaként pedig létrehozták a Budapesti Keresztény Munkásegyletet, ezen belül a Magyar Keresztény Munkásnők Szakosztályát, amelynek célja a nőmunkások erkölcsi védelme, a nők anyagi érdekeinek segítése, a családi élet ápolása, szilárdítása volt. Gyakorlatban ez díjtalan munkaközvetítést, ingyenes jogi tanácsadást, szakképzést, művelődést, elhelyezést, takarékperselyek felállítását jelentette.

Keresztény feminizmus – fából vaskarika?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!