hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó magyar polihisztor
Herman Ottó (1835–1914)

2016. 03. 24.
Az utolsó magyar polihisztorként is emlegetett tudós államférfi úgy gondolta: minden felkutatott igazsággal oszlik a homály, s ahol az igazság, ott az emberszeretet, ahol az emberszeretet, ott a valódi szabadság. Noha a felvilágosodás nálunk is sok nagy értelmiségi nemzeti hőst szült, kevesen vannak, akik annyi területen nyújtottak kimagasló teljesítményt, mint Herman Ottó.

1835 nyarán látta meg a napvilágot egy német nyelvű, felvidéki evangélikus nagycsaládban. Orvos – és a maga korában jelentős ornitológus – édesapja hamar bevezette a természettudományok varázslatos világába, s otthonuk gyakori tudós vendégei is felkeltették a fiatal Ottó érdeklődését.

Iskoláit Miskolcon kezdte. Hamar nyilvánvalóvá vált szilaj természete, tizennégy évesen jelentkezett szabadságharcosnak, de szülői beleegyező nyilatkozat hiányában hazaküldték. A szabadságharc leverése után egy ideig szüneteltette tanulmányait, majd a bécsi politechnikumba iratkozott be. Édesapja korai halála miatt a felkészítő tanfolyamot kénytelen volt megszakítani, és a továbbiakban géplakatosi munkákat vállalt, szabadidejében pedig rendszeres látogatója volt a természetrajzi múzeumnak.

Karl Brunner von Wattenwyl, ismert osztrák biológus figyelt fel Herman különleges rajztehetségére, és vele illusztráltatta rovartani dolgozatait. A rajzolást kényszerű katonai szolgálat szakította meg. Herman távol maradt az osztrák sorozástól, és emiatt szökevénynek nyilvánították, büntetésül 12 évre sorozták be. Dalmáciába vezényelték, ahol továbbra is a természet kötötte le a figyelmét. „Követtem az apályt, megláboltam a dagályt; néztem a sirály lenge röptét, mellyel a hullámszínét követte. Gyermekéveim legszebb álma – sok szép tengeri csiga! – beteljesedett” – írja. 1861-ben (öt év után) őrmesterként szerelt le az osztrák seregből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!