hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A ditrói tudós
Vendl Mária, az első magyar professzornő

2016. 03. 17.
Több, mint érdekes, sőt ritka jelenségnek számít a természettudományok történetében, hogy egy család több tagja is kiemelkedő eredménnyel művelje ugyanazt a tudományterületet, ráadásul egyidejűleg. Márpedig Vendl Aladár öt gyermeke közül három is a geológiai tudományok mellett döntött: ifjabb Vendl Aladár, Vendl Mária és Vendl Miklós is. Hármójuk közül most Vendl Mária krisztallográfusra (kristálytankutató), mineralógusra (ásványtankutató) emlékezünk, aki a – még napjainkban is méltán nagy népszerűségnek örvendő – A drága­kövek – különös tekintettel a mesterséges drágakövekre című kötet társszerzője.

Vendl Aladár, a magyar–francia szakos közép­-iskolai nyelvtanár, aki egyben zongorista is – Franciaországban töltött ösztöndíjas évek után –, csak a székelyföldi Ditróban (másként Gyergyóditró) kap állást, ahol a polgári iskola igazgatója lesz. Miután feleségül veszi De Moder Annát – aki francia ősök leszármazottja –, öt gyermekük születik: Aladár, Kornélia, Mária, Károly és Miklós, akik közül idővel Aladár és Miklós Kossuth-díjas geológusok, akadémikusok lesznek.

A tehetség utat tör magának

A középső gyermek, Mária 1890. május 26-án látja meg a napvilágot Ditróban, és itt is kezdi el az elemi iskolás éveit. Mivel már gyermekként is a kőzetek érdekes világa vonzotta, minden bizonnyal Ditróban látta meg

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!