hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A reneszánsz ember

2016. 02. 25.
Két medikus összefut a folyosón, az egyik lekéste Szentágothai előadását. – Milyen volt? – Hát milyen lett volna, fantasztikus! – Jó, de miről volt szó? – Valami rágóizmokról, de nem ez a lényeg! Szentágothai János neve az elmúlt fél évszázadban eggyé forrt az anatómiaoktatással, azonban, ahogy ez a kis anekdota kifejezi, ő műveltséget adott át, széles látókörével lenyűgözte hallgatóságát. Emellett óriási érdemeket szerzett az agykutatásban, s közéleti szerepet is vállalt.

Schimert Jánosnak nemcsak a befutott életpályája, hanem már családfája is illusztris. Szépapái, az erdélyi szász Schimert és a székely Lumnitzer együtt jártak a nagyszombati egyetem orvosi karára. Dédapja, Lumniczer Sándor a szabadságharc idején Görgey törzsorvosa volt, az anyai nagyapa, Antal Géza, a közép-európai urológia megalapítója, és az apa, Schimert Gusztáv úgyszintén orvos. Az orvosdinasztia ötödik generációjába születő öt fivér mind orvosi pályát választott. János 1912-ben született második gyermekként.

A fiúk neveltetése „bizarr keveréke a romantikusan zárkózott erdélyi szász világnak és a magyar lateinerek kissé dzsentrisen fűszerezett puritanizmusának”. Az apa megrögzött antiklerikális és rendkívül felvilágosult szabadegyház-vezető volt, a korán megözvegyült anyai nagymama pedig csatlakozott a protestáns megújulási mozgalomhoz, két lányát pietista szellemben nevelte. Az édesanya, Antal Margit katonás rendet tartott a fiúk között. „Nem a magatartásodat tartotta számon, hanem hogy a szívedben mi az indulat, a gondolatodnak és cselekedetednek mi a mozgatórugója.” A puritanizmus mellett az életigenlés, a természet szeretete, a fizikai munka tisztelete hatotta át a családi életet. Szentágothai visszaemlékezése szerint bámészkodó, rosszul olvasó és számoló, az álmok világában élő kisfiú volt. Gyenge iskolai teljesítménye és ügyetlensége miatt az otthon németül beszélő családban „Pechvogel”-nek nevezték (Pechmadár), ami magyar játszótársai szóhasználatában Pityuvá módosult, ami rajta is ragadt.

Az agykutatás felé – bár talán még tudtán kívül – elég hamar elköteleződött: kamaszkorában pocokvadászaton társai tiltakozása ellenére kitekerte egy pocok nyakát, hogy agysejtjeit mikroszkóppal megvizsgálhassa. „Előtted voltak azok a csodálatos sokágú idegsejtek és finom nyúlványaik összefonódásából keletkezett gyönyörű minták, amilyenekhez hasonlót egyetlen textilművész sem gondolhat ki” – írja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!