hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ legzsugoribb embere
100 éve halt meg Hetty Green

2016. 02. 04.
Bár Hetty Green az 1800-as években a világ leggazdagabb és legszerencsésebb asszonyaként vált ismertté, a zsémbes hölgyet a sajtó mégis a „Wall Street boszorkánya” gúnynévvel is illette. A pofátlanul gazdag, de ugyanakkor extrém módon zsugori és rosszindulatú hölgy rettenetes természete ellenére is az emancipáció meghatározó alakjává vált: ő volt az első sikeres nő ebben a férfiak uralta szakmában, így utat tudott nyitni a nők előtt a pénzügyi világ felé.

A 19. század végének egyik leghíresebb befek­tetője, Henrietta (Hetty) Howland Robinson 1834-ben New Bedfordban, Massachusetts államban született a viktoriánus korszakban egy kvéker család egyetlen gyermekeként. A család – ahol a pénz szent dolog volt – porcelánkereskedésből és bálnavadász hajók fenntartásából halmozta fel vagyonát. Hetty dédapjának tulajdonában állt a legnagyobb bálnavadász flotta akkoriban. Édesanyja sokat betegeskedett, így nagyszüleivel töltötte gyermekkorát. Nagyapja rossz látása miatt Hetty olvasta fel többnyire a pénzügyi híreket a napilapokból, mely az ötéves kislány egyik kedvenc szórakozása volt: hosszan részletezte az egyes részvények árfolyammozgásait és a jövedelmezőbb befektetési lehető­sé­geket. Fáradozásait alkalmanként egy-egy pennyvel jutalmazták.

Nyolcévesen már saját számlát nyitott magának a helyi bankban, hogy heti 1,50 dolláros keresetét biztonságban és mozgásban tudja. 11 éves korában egy bentlakásos iskolába került, ahol a gazdag lányokat oktatta arra, hogyan is kell takarékoskodni a pénzükkel. Jól mutatja hozzáállását, hogy például az iskolai bálra édesapjától kapott báli ruha pénzét, 1200 dollárt is inkább bankba tette és csak 200 dollárt költött ruhára.

Az örökös

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!