hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A stressz maga az élet
Selye János élete: magyar világsiker Kanadában

2016. 01. 30.
Negyven könyv – köztük számos bestseller -, 1700 közlemény fűződik a nevéhez, tíz nyelven beszélt, 68 tudományos társaság választotta tiszteletbeli tagjává. Munkássága akkor is páratlan lenne, ha nem ő írta volna le a stresszelméletet. Selye János, bár négy országban élt, magyar örökségére volt a legbüszkébb.

Selye Hugó az Osztrák–Magyar Monarchia katonaorvosaként teljesített szolgálatot Bécsben. Osztrák lányt vett feleségül, akitől 1907. január 26-án megszületett kisfia, János. A családfőt később Komáromba helyezték, ahol hamarosan jól menő sebészeti magánpraxisa lett. Többnyire jómódban éltek, de a család kétszer is elveszítette teljes vagyonát a világháborúk következtében. Az idősebb Selye figyelmeztette fiát, hogy a személyes vagyon bizonytalan: „Az egyetlen dolog, ami valóban tied, az, amit meg tudsz tanulni.”

1920-ban János épp a középiskolai tanulmányait kezdte a komáromi bencés gimnáziumban, amikor a várost a frissen létrejött Csehszlovákiához csatolták, így nem csoda, hogy tanárai intenzív magyar hazafiságra nevelték. Négy generáció óta minden férfi orvos volt a családban, így egyértelműnek tűnt, hogy János is továbbviszi a stafétát, és idővel átveszi a Selye Sebészeti Klinikát. A gimnáziumban azonban elég gyenge tanuló volt, nem kötötte le a biflázás, különösen a biológiát utálta. Tizenhét évesen mégis a prágai egyetem orvosi fakultására került, ahol viszont végig évfolyamelső volt. Szünidőkben apja maga mellé vette a műtőbe, házuk alagsorában pedig a legkülönfélébb állatokon kísérletezett.

Prágában a harmadévet kezdte, amikor a sok alapozó, elméleti tárgy után végre betegekkel foglalkozhatott. Selyének feltűnt, hogy a legkülönbözőbb betegségekben szenvedőknek vannak közös vonásaik. Míg a tananyag a betegségek sajátos tüneteire koncentrál, addig van egy „tünetcsoport”, mely minden betegre egyaránt jellemző: összességében betegnek látszik. Ez a gondolat foglalkoztatta egy darabig, de aztán az egyéb tanulnivalók miatt átmenetileg feledésbe merült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!