hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mészégetők a Székelyföldön
A nem elveszett emberek

2015. 08. 28.
Vargyas felé haladva, ahogy a homoródi dombokon halad fel és alá az ember, az összes érzékszervét leköti a táj és az ott zajló élet. A szem nem tud betelni a zöld lankákkal és a patakokkal átszőtt völgyekkel, a fül a tehenek és juhnyájak csengős zajával, a gólyák kelepelésével, a pacsirta dalával. A mező pedig olyan illatot áraszt, amit csak itt és csak nyáron érezhet az ember. Ahogy délnek fordul az út, már  Hargita és Kovászna megye határán járunk, ahol a táj a szelíd lankákból meredek hegyekké emelkedik, és egyre több kopár hegyoldal tűnik fel a távolban. A kopasz olda-lakon nagy nyílt sebek tárulkoznak fel, és a levegőben füstszag lengedezik. Enyhe ugyan, de mégis ismerős: bükkfa ég a közelben. Az út Oklánd felé fordul és a nyári lombok felett szürke füstfelhő tornyosul, amelyről bizton állítom útitársaimnak, hogy szénégető boksák eregetik azt, de tévedtem, a faszén helyett mész ég a kőkutak mélyén.

Meredek szekérút jelzi, merre keressük a mészégetőket. A végén egy nagy kopár tisztásra érkezünk, ahol sok farakás között füstöl a mélybe süllyesztett kemence, amit egy földbe vájt mélyedésen át táplál fával egy férfi. Köszönünk, de nem örvendenek a jöttünknek, nyoma sincs a híres erdélyi vendégszeretetnek. A mészportól fehér férfi köszön, de csak úgy foghegyről, és csak akkor enged kicsit a szigorából, mikor megtudja, hogy magyarországi turisták vagyunk, és nem a hatóság emberei.

Amikor a mészégetés mikéntje felől érdeklődöm, Attila, a gazda fia veszi át a szót, aki csupán két éve foglalkozik mészégetéssel, de a szavaiból egy igazi szakember képe bontakozik ki. Magyarországon, Kaposvár környékén próbáltak tavasztól őszig tartó mezőgazdasági-kertészeti munkával egzisztenciát teremteni, de a vendégmunkán sehogy sem sikerült megtollasodni, s inkább a szülőföld irányába fordították a kocsi rúdját. Itt a mészégetésre alkalmas évszakokban, a fagy beálltáig erdei emberré válnak, és ezt az ipart űzik. Attila szavaiból kiderül, erdővidéki származásúak, és bár csak második éve égetik a meszet, mégis szakszerűen és szabatosan adják elő a mészégetés mesterségének titkait.

A kemence külseje ezer fokon izzik, a felső boltozatát alulról nyaldossák a lángok, a kövek vibráló fényt kibocsátva izzanak, a boltozat fölött a forró levegő vibrál, mint a délibáb. A kemence körül olyan forróság van, hogy szinte elviselhetetlen, éget, perzsel, még levegőt venni is nehéz. A kemence tűzterének hőfoka ezer-ezerkétszáz körüli. Miközben Attila az itt égetett mészkő jó tulajdonságairól beszél, a gazda ölfa méretűre vágott fával tüzel. Nyersfával, mert a magas hőfokon a víz elemeire bomlik, és maga is az égést táplálja, magyarázza a fiú lelkesen az apró titkokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!