hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Isten igazi harcos leánya: Elisabeth Elliot

2015. 08. 14.
Június 15-én, 88 évesen hunyt el Elisabeth Elliot, írónő, tanító, fordító és nem utolsósorban misszionárius, aki nem kis elszántságról, megbocsátásról, kitartásról tett tanúságot. Miután férjét - aki először vitte el az evangélium üzenetét az Ecuador esőerdejében élő törzsnek - a waodani indiánok kegyetlenül lemészárolták, ő nem adta fel a missziót, kislányával elment közéjük, hogy folytassa férje szolgálatát. Történetüket az ismert A dárda hegye  című film örökítette meg.

1926-ban látta meg a napvilágot Brüsszelben Elisabeth Howard néven, ahol szülei missziós tevékenységet folytattak. Néhány hónapos korában családja visszatért Amerikába, a Philadelphia melletti Germantownba, ahol édesapja a vasárnapi iskola tananyagának szerkesztője lett. Később Philadelphiában és New Jersey-ben éltek négy fiú- és egy lánytestvérével. Elisabeth már fiatalon elkötelezte magát Istennek, és hamarosan egy floridai keresztény iskolában kezdte meg  tanulmányait, majd 1944-ben beiratkozott a Wheaton College-ba. Itt ógörögöt hallgatott, tervei szerint bibliafordító szeretett volna lenni. Aktivitását jelzi, hogy tanulmányai alatt írója és szerkesztője volt a diáklapnak és az évkönyvnek, valamint egy eredményes vitacsoport tagjaként is jeleskedett. A Wheatonban ismerkedett meg későbbi férjével, Jim Elliottal is, aki ugyanazon a szakon tanult, hasonló indíttatásból.

1948 nyarán, miután végzett az egyetemen, rögtön beiratkozott egy nyári nyelvi kurzusra, amit az egyik bibliafordító társaság pártfogolt, valamint részt vett egy missziós tevékenységre felkészítő intézmény képzésén is Kanadában. A következő év nyarán már egy kanadai vasárnapi iskolában dolgozott, majd rövid időre visszatért tanítani arra a floridai akadémiára, ahol korábban maga is végzett. 1951-ben Brooklynba költözött, ahol az egyik gyülekezet szolgálatába állt be.

1952-ben Elisabeth és Jim egymástól függetlenül Ecuadorba utazott missziós munkára. Elisabeth Nyugat-Ecuadorban kapott szolgálatot, a colorado indiánoknál, Jim pedig a keleti terület dzsungelében a kecsuáknál, egészen addig, amíg egy árvíz miatt el nem kellett hagynia missziós állomását. Ekkor döntötték el, hogy összeházasodnak, a szertartás 1953 őszén Quitóban volt. Ezt követően mindketten az Újszövetség kecsua nyelvre történő fordításán kezdtek dolgozni egy keresztény missziós csoport szponzorálásának segítségével. 1955-ben született meg egyetlen gyermekük, Valerie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!