hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyógyító erő kívül-belül
A természet édes és egészséges adománya

2014. 11. 21.
Eljött a forró teák időszaka. Sokan használjuk édesítésre a mézet, ami amellett, hogy rendkívül finom, az egészségünkre is nagyon kedvező hatást gyakorol. Bár idén a szeszélyes időjárás miatt sajnálatos módon kevesebb lett a termés, az aranysárga nedű mégis reneszánszát éli: ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet  biztosíthatunk vele szervezetünk számára a náthaszezon, az influenzajárvány idején.

A méz a mézelő méhek által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. Lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. Körülbelül 190-féle tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének köszönhetően minden átalakítás nélkül beépíthető a szervezetbe. A méz fertőtlenítő hatása már évezredek óta ismert. Ezért a kedvező tulajdonságért egy friss tanulmány szerint a méhek gyomrában található tejsavbaktériumok egy különleges csoportja a felelős, amely az úgynevezett mézhólyagban található. A svéd Lund Egyetem kutatói ugyanis kiderítették a titkot: ezek a baktériumok a nyers mézbe kerülve számos vegyületet termelnek, amelyek a káros mikrobákat pusztítják. Egy másik, nemrégiben publikált új kutatási eredmény alapján pedig a méz baktériumellenes hatása egy olyan fehérjének köszönhető, amelyet a méhek saját szervezetükből adnak hozzá a mézhez. Ez egy úgynevezett defenzin típusú fehérje, a defenzin-1.

Hazánkban termő fajtamézek: a vegyes virágméz, az akácméz, a hársméz, a napraforgóméz, a repceméz, a selyemfű-méz, a facéliaméz, a gyümölcsméz, a gesztenyeméz, a pohánkaméz, a levendulaméz, a somkóróméz stb. Európában előforduló egzotikus mézek, például a narancsméz, a kakukkfűméz, az eukaliptuszméz. Egyéb méhészeti termékek pedig: a propolisz, a virágpor, a viasz és a méhpempő. A méz nemcsak a megfázás és az influenza ellen hatásos, de a kozmetikában, a szépségiparban is gyakran sikerrel hasznosítják.

„Idén sajnos felemás évet zártak a méhészek. A szeszélyes időjárás miatt a szokásos fele-harmada lett a termés, szinte minden mézfajtánál jelentős a csökkenés” – mondta lapunknak Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke, aki hozzátette: „A termés mennyisége természetesen tükröződik az árakban is: az akácméz 600 forinttal, a vegyes méz 300 forinttal, míg a fajtamézek árai 400 forinttal emelkedtek tavalyhoz képest”. Mivel idén akácmézből van a legkevesebb, ennek az ára már most 1800-2000 forint között van kilo­grammonként a termelőknél. Hasonló áron kapható a hárs is. A vegyes méz, a napraforgóméz, illetve a repceméz olcsóbb, de ez is 1500-1700 forint között mozog. Sőt decemberben, az influenzaszezon beköszöntével várhatóan tovább emelkedik majd a méz ára. Ennek ellenére – ha lehet –, csak közvetlenül a termelőtől vásároljunk mézet!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!