hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magas államférfi felemás cipőben
Gróf Apponyi Albert élete és közéleti tevékenysége

2014. 09. 28.
Az I. Ferenc József által bevezetett neoabszolutista államberendezkedés az 1860-as évekre oly mértékben tarthatatlanná vált, hogy retorziós politikájával szakítva, 1867-ben kénytelen volt kiegyezni Magyarországgal. Ismét életbe léptek az 1848-as törvények, az uralkodó kinevezte a (második) felelős minisztériumot, a kiegyezést követő dualista időszakban pedig Magyarország addig egy irányba törekvő politikai egysége kétpólusúvá rendeződött. Pártok jöttek és pártok mentek, olvadtak össze, váltak szét, szűntek meg, de kormányt közel negyven évig a liberális, kiegyezéspárti oldal alakíthatott.

Apponyi Albert 1846 májusában született Bécsben, a főkancellár, Gróf Apponyi György és nagymihályi Sztáray Júlia gyermekeként. Édesapja az 1848-as forradalom kirobbanásakor lemondott tisztségéről. Később az uralkodó felkérte egy esetleges kiegyezés tervének előkészítésére, melyben az akkor már országbíró Apponyi kiemelte, hogy Magyarországot nem lehet Ausztriába beolvasztani, és szorgalmazta a független minisztérium létrehozását.

A konzervatív elvek mentén nevelkedett gyermekkel otthon – ahol gyakori vendégek voltak az akkori politikai élet vezetői – magyarul beszéltek, de az ifjú hamar elsajátított nyugati nyelveket is: a németet, az olaszt, a franciát és az angolt. A fiúiskolában latint és ógörögöt is tanultak, utóbbiból folyékonyan tudott fordítani. Visszaemlékezéseiben ezen ó­ráknak tulajdonította, hogy kiváló szónok lett. Görögtanáruk ugyanis arra ösztönözte őket, hogy fordításkor minél rövidebb idő alatt találják meg azt a kifejezést, amely az adott szituációban a lehető legpontosabban jelzi a kifejezni kívántakat. Egy későbbi tanárától pedig azt a tanácsot kapta, hogy ha szónoki pályára készül, beszédeiben a cicerói szóvirágok helyett inkább a démoszthenészi világos logikát használja. Túlérzékenységéből és indulatosságából iskolatársai gyógyították ki, akik sportot űztek az ingerléséből, míg rá nem jött, hogy az egésznek úgy veheti elejét, ha nem veszi fel, és nevet az egészen. Középiskolai tanulmányai után jogot hallgatott, előbb Bécsben, majd Pesten.

A doktorátus megszerzése után autodidakta módon tanult tovább két évig Európa-szerte. Hazatérve letette az államtudományi vizsgát, és elfoglalta helyét a főrendiházban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!