hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A játék a lényeg
Kinszki Imre fotói

2014. 07. 19.
Zsibongó Király utca, macskaköves utak, összefutó villamossínek, kovácsoltvas kerítés mintás árnyéka, pihenő fuvaros, pesti költözködők, a Keleti pályaudvar ablakain beszűrődő hatalmas fénynyalábok… Páratlan benyomás éri az embert, ha megtekinti Kinszki Imre fotográfus képeit, melyeket Budapesten készített az 1930-as években. Új szemszögből nézi eztán a várost maga is, melynek jellegzetes atmoszféráját oly hűen megörökítette a fiatal művész, aki 1944-ben, egy németországi halálmenetben tűnt el 43 évesen. Életműve immár a 20. századi modern fotóművészet része, nevéhez több posztumusz album, kiállítás fűződik, fotói jelenleg a Holokauszt Emlékév jegyében a Balassi Intézetben láthatók. „Ezzel bárhol új életet kezdhetünk” – így bízta ’44-ben lányára és feleségére Kinszki azt a kis bőrtáskát, amely legjobb képei negatívjait tartalmazta. Lányával, a magyar drámapedagógia egyik meghatározó alakjával, az idén 80 éves Kinszki Judittal édesapja szellemi hagyatékáról beszélgettünk.

Kinszki Imre fotói sajátos hétköznapi életképek, melyek keveset árulnak el az adott politikai éráról. Önben milyen emlékeket idéznek?

– Édesapám képei a nagyon boldog gyermekkoromat jelentik. Zugló, Rákos­patak és a körülötte lévő érintetlen természet maga volt a szabadság. Nagy kirándulásokat idéznek édesapámmal a budai hegyekben, esti sétákat, csillagokat. Valóban egy-két olyan képe van csak, ami a korra utal: egy krétarajz, egy politikai plakátokkal teli fal. Édesanyám még a bátyám születése előtt, 1926-ban vett apámnak egy kis fényképezőgépet, gondolta, hátha ez örömöt szerez neki a monoton irodai munka mellett. Apukám nemsokára maga hívta elő a képeit otthon, sőt, egy mikroszkóp és a fény­képezőgép segítségével kifejlesztette a Kinsectát, amivel nagyítva tudott közeli felvételeket készíteni. Természetfotóit máig őrzi a Magyar Nemzeti Múzeum.

Édesapja képeiben játékosság, derű tükröződik, pedig életútját rendkívül korlátozta a kor, amelyben élt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!