hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tavaszi séta a vácrátóti arborétumban
Vácrátóti Botanikus Kert

2014. 04. 14.
Sokan nem is tudják, hogy Vácrátóton, a közel 1800 fős lakossággal rendelkező kis településen található hazánk egyik leggazdagabb és legváltozatosabb Nemzeti Botanikus Kertje. A kiemelkedő növénygyűjteményt figyelembe véve nem csodálkozhatunk azon, hogy itt van a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete (MTA ÖBKI). A kert változatosságát és romantikus hangulatát megtapasztalva pedig az sem meglepő, hogy több filmrendező is felfigyelt már rá. De mit is tartogat számunkra a madár­dalban gazdag, fűszeres illatú és nemzetközi hírű botanikus kert, amely évente mintegy százezer látogatót vonz?

A Pest megyei kertet még 1871-ben Vigyázó Sándor vásárolta meg, aki a legjobb hazai kerttervezővel, Jámbor Vilmossal átalakítatta a kor stílusának megfelelően romantikus angol kertté. A második világháború alatt, az ország többi kastélykertjéhez hasonlóan, a vácrátóti is szinte teljesen elpusztult. A háborút követően a kert a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonába került, ahol 1952-ben megalakult a MTA Botanikai Kutatóintézete. Végül kilenc év után, a sikeres helyreállítását követően megnyitotta kapuit.

A 27 hektáros kertben történő tájékozódást az előre kialakított tanösvények segítik, amelyek segítségével egy tartalmas séta keretében végiglátogathatjuk az arborétum valamennyi látnivalóját. A bejárattól nem messze található az egykori tulajdonos kastélya, amely ma az MTA Kutatóintézetének központi épülete. Itt dolgozott egykoron a magyar vegetációkutatás kiemelkedő alakja, Zólyomi Bálint (1908–1997), valamint ez az épület ad helyet az évről évre megrendezésre kerülő nyári klasszikus hangversenyeknek is.

Az arborétumot átszelő Sződ-Rákos-patak vizét felhasználva egy összefüggő tórendszert alakítottak ki, amely három nagyobb tóból áll. Az úgynevezett Nagy-tóban található két félszigetről csodás kilátás nyílik a kert nyitottabb részeire, valamint a tó felszínén megfigyelhető kacsa-piruettekre. Az Iker-tavak egyik kihagyhatatlan lakója a mocsári ciprus, melynek jellegzetességét a földből kiágaskodó légzőgyökerek adják. Továbbá a tavak mellett található az 1904-ben épült, gótikus stílust utánzó műrom is, amely historikus érzetet kelt az odalátogatókban. A Sziklás-tó a kert legkisebb, de annál érdekesebb tava. A tó déli részén található félszigetre egy kis sziklaalagúton keresztül jutunk el. A tavat megkerülve lehetőségünk nyílik a magasból is megszemlélnünk a természetet, ugyanis a kert építői egy kisebb dombot formáltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!