hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Madárfütty

2014. 04. 18.
A természet újjáéledésével egyre gyakrabban hangzik fel az önfeledt, gondűző madárcsicsergés. Ha szeretnénk többet gyönyörködni szárnyas barátainkban, érdemes vendégül látni őket a kertünkben, erkélyünkön vagy akár az ablakunkban. Kis ráfordítást igénylő madárbarát megoldásokkal, mint a kihelyezett madárodú, a fürdésre is alkalmas itató a madarak számára vonzóvá tehetjük kertünket-ablakunkat, s így hosszú távon visszajáró vendégekre és tartós madárfüttyre tehetünk szert…

Sokan nem tudják, de énekesmadaraink közül még a hideg beálltával sem mindegyik költözik el délre, sőt, északabbról is jönnek hozzánk telelni társaik. Így például a fekete rigó, a vörösbegy, a cinegefajok, de a „szürke” házi veréb is állandó lakótársaink. Tavasszal pedig csatlakoznak az énekes-dalos sereghez a telelésből visszatérők is. Ha keveselljük a gondűző csivitelést, elegendő egy-két madárodú, itató, télen pedig egy kis etető a kertbe, óvoda-iskola udvarába, netalán az ablakba, és máris tartósan élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, nemcsak a kikapcsolódásban, hanem a kártevők távoltartásában is segítenek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint a madárbarát kert vagy környezet kialakításába soha nem késő belevágni! Nincs tehát az évnek egyetlen olyan napja sem, amikor ne tudnánk elindítani új, vagy bővíteni már meglévő madárbarát kertünket, akármilyen kis területen alkalmazzuk is.

Etetni ugyan március végétől már nem kell a madarakat, annál aktuálisabb viszont a fészekrakás. S hogy fészket rakni két láb és egy csőr segítségével hogyan lehet, ez emberi ésszel megfejthetetlen, ugyanakkor a fészekalapanyag beszerzésében közreműködhetünk. A gallyak, toll, szőr és ehhez hasonlók ugyanis nincsenek mindig „szárnyközelben”, ezért száraz füvet, kutyaszőrt, vagy a hajkeféből kitisztított hajat, akár elhullajtott madártollat is felkínálhatunk az építkezéshez a madaraknak. A kistestű énekesek számára különösen az utóbbiak igazi kincsnek számítanak! A legjobb, ha nagy madárforgalmú helyre, az itató és az odúk közelébe helyezzük ki, mert itt a madarak gyorsabban rátalálnak, illetve az odúfoglalás sikerét is növeljük. Az anyagokat felköthetjük jól látható faágra, de tehetjük kilyukasztgatott zacskóba vagy necchálóba is, kicsit kihúzogatva, így könnyen kiszedhetik a kívánt szálakat.

A fák, bokrok, sövények vagy a kúszónövények kiváló rejtek- és fészekrakó helyek is, azonban ha ezek hiányoznak a környezetünkből, segítséget nyújthatunk a lakóhelytalálásban odú kihelyezésével. Különösen érdemes használni az odúkat új építésű há-zaknál, lakóparkoknál, ahol nincs még sűrű növényzet, illetve friss telepítésű, nem kellően vastag törzsű fák esetében erdők, gyümölcsös területén is. Az odúkihelyezés főleg ősszel hasznos, mivel ez télen életmentő melegedőt jelent a pehelysúlyú szárnyasoknak. A bejáratott madárodúkat is gondozni kell, tél végén, tavasszal ki kell önteni az éjszakázó madarak ürülékét, és minden költés végén (nyaranta általában kétszer) ki kell szedni az elhasználódott fészek­anyagot!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!