hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kocka el van vetve

2014. 04. 18.
Valószínűleg nincs olyan magyar ember, aki ne hallotta volna ifj. Rubik Ernő nevét. A Kossuth-díjas magyar építész, játéktervező és feltaláló azonban maga sem gondolta 1974-ben, hogy a térbeli szemléltetésnek induló eszköz rövid idő alatt hatalmas sikert fog hozni számára. A világhírű Rubik-kocka feltalálója 2014-ben ünnepelheti 70. születésnapját és a hírnevet hozó kocka feltalálásának 40. évfordulóját. A jeles évforduló alkalmából március végén José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is személyesen gratulált munkásságához, melynek a magyar kormány 2014-ben egy Rubik-kocka formájú múzeummal kíván emléket állítani Budapesten.

Az egyik legismertebb hungarikumnak tartott kockáról a találkozón az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Ez az időtlen játék a világ minden részén az európai zsenialitás ikonikus szimbóluma lett. A Rubik-kocka a zavarba ejtő komplexitás, a győzedelmes intelligencia, a kreativitás és az innováció végső metaforája.” A krea­tivitás valóban Rubik Ernő ars poeticájának tekinthető, de a világhírnév és a siker nem volt magától értetődő. Olyannyira, hogy még Rubik számára is meglepetést okozott, különösen, hogy negyven év után sem múlt el az érdeklődés találmánya iránt.

Ifj. Rubik Ernő 1944. július 13-án Budapesten született, s már édesapja számára sem volt ismeretlen a feltalálói pálya. Az idősebb Rubik Ernő először gépészmérnök, majd pilóta lett, végül a legismertebb magyar repülőgép-tervezőként vált ismertté, munkásságáért 1963-ban Kossuth-díjat kapott. Fia is a műszaki pálya felé vonzódott, először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett 1967-ben építészmérnökként, majd 1971-ben elvégezte az Iparművészeti Főiskolát is, ahol szobrászatot, majd építészetet tanult. A párhuzamos sikerek sokoldalú tehetségének köszönhetően egész pályafutását végigkísérték, 1968 és 1975 között építésztervezőként dolgozott, mellette 1970-től 1988-ig az Iparművészeti Főiskola tanársegédje, majd adjunktusa, végül docense lett.

1974 tavaszán térbeli szemléltetőeszköznek szánva született meg az első, 2 × 2 × 2-es kocka, mely ekkor még nem volt működőképes. A problémát a kocka egybeszerkesztése okozta, ugyanis mindhárom tengelye körül elforgathatóvá kellett tenni. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de egy idő után a gumiszalagok elszakadtak. Kísérletezett mágnesekkel is, így viszont könnyen szétesett a kocka. A problémát végül a kocka elemeinek megfelelő alakúra faragása oldotta meg. A kockák mozgásának megfigyeléséhez különböző színekkel jelölte meg az oldalakat. Erre különösen nagy figyelmet fordított, a két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböztek: a fehérrel átellenesen a sárga, a pirossal a narancssárga, a kékkel a zöld szín szerepelt. Saját bevallása szerint csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak az eredeti célra alkalmas (térbeli mozgások szemléltetésére), hanem egyben jó játék, ennél fogva értékesíthető is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!