hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Női rafinéria
A gyengébbik nem találmányai

2014. 03. 27.
„Ön nem ismeri a női nemet! – Valóban, én csak a női igent ismerem.” – hangzik az ismert Karinthy-idézet. A viccen túl is megállja azonban a helyét az az állítás, hogy a gyengébbik nem képviselői nemcsak a gyereknevelés és a háztartásvezetés terén nem tűrik az ellentmondást, hanem kitartó munkásságuk révén a történelem ipari forradalomról szóló fejezeteit sem hagyták érintetlenül. A teljesség igénye nélkül nőknek köszönhetjük a mosogatógépet, az ablaktörlőt, az eldobható pelenkát, de a wifi elődjét, a színes haditengerészeti jelzőrakétákat, a lézeres szürkehályog eltávolító készüléket, vagy a golyóálló mellény alapanyagát, a kevlárt is. Valószínűleg a jelenleg ismert lista lényegesen bővebb lehetne, ha találmányaik jó része nem férjük neve alatt jelent volna meg.

Az 1800-as évek végére egyre erősebbé váló emancipációs mozgalmak jelentős változást hoztak a nők közösségi szerepvállalásában.

A századforduló idején a tanulás, az iskolázottság az erősebbik nem privilégiumának számított, így nem csak a társadalmi, de a tudományos életet is a férfiak dominálták. Ám, amint tudjuk, minden szentnek maga felé hajlik a keze: való igaz, hogy a nők a családban betöltött szerepükből kifolyólag a házimunka és női használati cikkek feltalálásában vállaltak elsődleges szerepet, bár nem állíthatjuk, hogy kizárólag erre a területre korlátozódott volna a munkásságuk.

Nőies eszközök

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!