hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Függöny - Poirot utolsó esete

2013. 11. 28.
Poirot végtelennek tűnő esetei a bűnnel szemben a napokban értek véget – egyelőre persze a filmsorozat hazájában, de a felügyelő halálhíre már így is végigsöpört az Agatha Christie írásait jól ismerő európai közönségen. A bűnesetek kiváló felderítője visszatér a hajdani, első rejtélyes bűncselekmény színhelyére, ahol kegyetlen sorozatgyilkos szedi áldozatait. Az írónő saját kezűleg pecsételte meg az általa alkotott figura sorsát – ha úgy vesszük, Agatha Christie jó előre megfontoltan sorozatgyilkos lett.

Az idős, megrendült egészségű Poirot rendületlenül nyomoz mindhalálig – halála nem erőszakos, bár arról lehet vitatkozni, hogy természetes-e. A nézők fájó szívvel szembesülnek a véggel, méghozzá azzal együtt, hogy az olvasóközönséget mindez nem feltétlenül érte meglepetésként. Csakhogy a könyvolvasók tábora még a széles körben olvasott írónő Poirot-ja kedvéért sem körözi le a könyvfeldolgozásokban jeleskedő brit filmsorozatok követőinek számát.

Újra és újra feltűnik Poirot, a kackiás bajusz, a pedáns modor, már-már azt mondanánk: a tipikus angol úriember – ha nem lenne belga. De ez így is várható el, érdekességképpen, egy félig amerikai születésű angol írónőtől. Agatha Christie egyik bűnüldözésben hírnevet szerzett hőse visszatérő ismerős a tévécsatornák nézői számára. Poirot levakarhatatlannak tűnt a képernyőkről, pedig jó előre kitervelt vég leselkedett rá. Az előrelátásban nem volt hiány, ugyanis miután az írói erejének teljében lévő Christie már 1940-ben megírta Poirot halálát, a detektív még jó pár mozgalmas évtizedet lehúzott a könyvek, képernyők és filmvásznak árnyékvilágában. A borítékolható véget, azaz a záró regényt, egy bankszéf őrizte az írónő éle-tének alkonyáig – s biztos, ami biztos,

Poirot sorsa Christie lányának kezébe került, aki csak 1975-ben, történetesen az írónő halála előtti évben adhatta ki a megőrzött kéziratot. Ez volt az utolsó előtti kiadású Christie-regény, az utolsó kötetben egyébként a bűnellenes megmozdulásai miatt szintén hírnevet szerző Miss Marple története zárul. Az idős hölgyet megkímélte írója – Poirot-val ellentétben, aki iránt alkotója ellentmondásos érzéseket táplált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!