hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 100. Tour a hegyimenőknek kedvez
Kitartás a köbön

2013. 07. 11.
Az idén nyáron zajló kerékpárverseny lesz a Tour de France századik kiírása. A rendszerint 23 napig tartó kerekezés közel 3500 kilométerén napi szakaszok összesített időeredménye alapján születik meg az abszolút győztes. A Tour egyike azon sportoknak, melyek a legnagyobb kitartást és fizikai erőnlétet igénylik, és egyben komoly pszichikai próbának teszik ki a versenyzőket. Szakértők a terhelést a Mount Everest háromszori megmászásával vagy egy háromhetes futómaratonnal teszik egyenértékűvé.

A verseny története több mint százéves. A 20. század elején a L’Auto sportmagazin újság­írójának, Géo Lefèvre-nek a fejéből pattant ki a több mint 2500 km-es, Franciaországot átszelő kerékpárverseny ötlete. Főnökével, Henri Desgrange-zsal közösen vágtak neki a nagy kalandnak. 1903. július 1-jén 60 profi és amatőr kerékpáros indult a megmérettetésen. A kimerítő, 400 km-nél is hosszabb Nantes–Párizs távot követően azonban csak 21-en értek célba. A verseny azonnal az érdeklődés középpontjába került. 1910-ben már hegyi szakaszok is tarkították az útvonalat, az első világháborút követő években pedig megjelent a legeredményesebb versenyzőnek járó sárga trikó.

A szakaszokra osztott kerékpárverseny Desgrange ötlete volt. Az első versenyek mindenki számára nyitva álltak, de a kimerítő távok és az óriási teljesítmény miatt a legtöbben csapatokban indultak. 1930-től a szabályok már nem tették lehetővé, hogy a versenyzők egyénileg nevezzenek. Megjelentek a nemzeti színekben versenyző, nem profi csapatok, amelyeket a ’60-as évek elején a márkaszponzorált csapatok váltottak fel.

A ’60-as évek a doppingbotrányoktól váltak hangossá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!