hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sir Alex
27 év után távozik a korszakalkotó menedzser

2013. 05. 16.
Kisebbfajta sokként hatott a brit közéletben a Manchester United múlt heti bejelentése, amely szerint majd’ 27 év szolgálat után távozik a klub menedzseri pozíciójából, és visszavonul Sir Alex Ferguson. A skót szakember nem csak a sport világában alkotott maradandót: pályafutása a hatékony vezetői karrier mintapéldája.

Az 1878 óta működő angol sportklub bejelentése nyomán a világ szinte valamennyi tekintélyesebb sajtóorgánuma közölte saját szerkesztésű memoárját a 71 esztendős futballedzőről, kezdve a Parisientől egészen a New York Timesig. Angliában a hír jelentőségét jól mutatja, hogy a sportújságként korántsem aposztrofálható The Times több mint 10 oldalt szentelt a skót szakember életútja és hagyatéka bemutatásának. Ez persze nem is csoda.

Sir Alexander Chapman Ferguson nemcsak a sport világában alkotott maradandót: pályafutása valójában sokkal inkább a sikeres vezetői karrierre, a szervezetirányítási problémák megoldására szolgál ékes példaként. Nem véletlenül vont párhuzamot a The Times Ferguson és Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság egykori miniszterelnöke között. A lap szerint a két híres személyiség rendkívül hasonló módon ragadta meg a rábízott intézményrendszert, és „tört és tört előre” folyamatosan. „Mindketten megosztó személyiségek voltak, mind a ketten hittek abban, hogy csak nekik van igazuk, és abban is, hogy azok, akik velük nem értenek egyet, nemcsak tévednek, hanem egyúttal erkölcsileg is hibás állásponton vannak – fogalmaz a lap. A későbbiekben pedig hozzáteszi: – Ahogyan Thatchernek, úgy Fergusonnak is meggyőződése volt, hogy ellenségekkel van körülvéve, ez a meggyőződés pedig pályafutása lételemévé vált.”

Alex Ferguson Skóciában, Glasgow-ban született egy szegény család sarjaként. A család férfitagjai a közeli hajógyárban dolgoztak dokkmunkásként, s úgy tűnt, hogy Ferguson is hasonló pályát járhat majd be. „Valójában sohasem dolgoztam dokkmunkásként – emlékezett vissza később a világhírűvé vált skót futballmenedzser. –Az apám, a bátyám, a nagybátyám igen, de én soha. Egyszer nagyon közel voltam hozzá, már Kanadába készültem éppen, hogy ott dolgozzak egy kikötőben.  Influenzásnak tettettem magam, hogy ne kelljen játszanom a hétvégén a helyi focicsapatban. De aztán értem jöttek, én pedig rúgtam három gólt… Szóval így kezdődött, pedig de jó kis pénzt kaptam volna abban a kikötőben!”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!