hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lincoln
Sorsfordító napok

2013. 02. 21.
Steven Spielberg tizenkét Oscarra jelölt filmje néhány csapdát szerencsésen elkerül. Nem ájult pátosszal, hatásvadász jelenetekkel ábrázolja a rendező által érezhetően nagyra becsült állam-férfit, inkább természetes emberként. Mégsem Lincoln jelleme, hanem sorsán át néhány maradandó igazság megragadása az alkotás fő értéke.

Daniel Day-Lewisnál életszerűbb Lincolnt képzelni se tudnánk. Esendő, kissé különc figura ez a filmbeli Lincoln, akinek bensőséges a kapcsolata különböző korú gyerekeivel, és kissé fásult türelemmel hordozza migrénes, fecsegő, őt folyton indulatokkal rohamozó feleségét. Bizony ilyesmi volt Mary a források szerint is (Sally Field jól elkapta alakjának lényegét), akihez behemót férje nem túl heves érzelmekkel, de azért hűséggel kötődik. Az elvesztett gyermek miatti gyászt viszont külön próbálják feldolgozni, s erre majdnem rámegy a kapcsolatuk is.

A halk szavú, olykor mégis fennhangon tűnődő elnököt szerethető politikusnak látjuk – bár lennének ma ilyenek –, akit minden bogara ellenére még tisztelni is lehet. Úgy is (vagy épp azért?), hogy formabontó stílusával szinte gátolta saját kultuszát. Ami azért röviddel tragikus halála után kezdett alakulni, s máig tart.

De mi lehet most a fő cél? Spielberg egyszer azt mondta, hogy „komoly” filmjeiben a szabadság nagy kérdéskörét járja szisztematikusan körül. Ezekhez a pénzt (állítják mások) pedig szórakoztatóipari munkáival keresi meg. Amerika karakterének vizsgálata különösen érdekes számára. Más, szintén európai gyökerű rendezőkhöz (pl. Martin Scorsese, Milos Forman) hasonlóan erről több filmjében is empátiával és közért­hetően tűnődik. Míg a Ryan közlegény megmentése a morális célért áldozatot hozó közösséget elemzi, a Terminálban Amerika befogadó és elzárkózó arcának dilemmája kap hangsúlyt. S bár a rabszolgakérdés Spielberg számára már az Amistadban is átfogó példázatként szolgált az emberi nem örökérvényű jogairól, a Lincoln a látszat ellenére nem (csak) erről szól. Inkább egy nagy­ívű látomás magáról a politikáról, a vezető kényszerpályáiról, és persze a cél által szentesített eszközökről. Mind­ez az elnök utolsó hónapjaiba illesztve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!