hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy lépés az embernek
Elhunyt Neil Armstrong

2012. 09. 08.
1969. július 20-án a világ szeme egy asztro­nauta elmosódott alakjára szegeződött. A történelemben először érintette emberi láb a Hold felszínét. Neil Armstrongra 2012. augusztus 25-én viszont egy ennél is nagyobb lépés várt.

Neil Armstrong 1930. augusztus 5-én, az ohiói Wapakonetában látta meg a napvilágot. Azóta vonzotta a repülés, hogy apja kétéves korában elvitte egy clevelandi légi parádéra. Hatévesen hagyta el a földfelszínt először, és a gimnázium után repülőmérnöki szakra jelentkezett az indianai Purdue Egyetemen.

Tanulmányait a koreai háború szakította félbe. Felderítő vadászpilótaként is szolgált a seregben, több kitüntetéssel szerelt le a hadművelet végén. A hát­ramaradt két évét a korábbinál is jobb tanulmányi eredménnyel végezte el. A Purdue-n ismerte meg Janet Elizabeth Shearont, akit 1956-ban feleségül vett. Három gyermeket vállaltak. A középső, egyetlen lányuk, Karen agydaganatban halt meg.

A Dél-Kaliforniai Egyetemen szerzett mesterdiploma után tesztpilótának állt. Főleg X–15 kísérleti rakétahajtású repülőgépeket vizsgált. Hamarosan az egyik legtehetségesebb mérnök hírében állt. Ám, aki sokat próbálkozik, az sokszor hibázik is. Nem egy gép és kifutópálya látta kárát a baleseteinek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!