hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Letette az ollót

2012. 05. 24.
Nyolcvannégy éves korában, hosszan tartó betegségben május 9-én elhunyt Vidal Sassoon, a bubifrizura megalkotója és a „szasszon" hajvágás névadója, az anti-szemitizmus ellen fiatal kora óta harcoló világhírű fodrászzseni.

Vidal Sassoon 1927. január 19-én született Londonban, zsidó származású szülők gyermekeként. Mindössze hároméves volt, amikor apja, a görög Nathan Sassoon magára hagyta az amúgy is szegénységben élő családot. Édesanyja így arra kényszerült, hogy őt és öccsét árvaházba adja, ahol a gyermekeket csak havonta egyszer látogathatta. Vidal tizenegy éves volt, amikor édesanyja ismét férjhez ment, és ezzel a szeretetotthonból a fiúk visszakerültek a családba. A középiskolát otthagyva, tizennégy évesen fodrászszalonban helyezkedett el segédként, ahol megtetszett neki a mesterség.

A második világháború alatt az Oswald Mosley által vezetett antiszemita mozgalom a hitlerihez hasonló gyűlöletkeltő propagandát igyekezett terjeszteni Nagy-Britanniában. Ennek megfékezése céljából alakult a zsidó származású brit veteránok földalatti mozgalma, a 43-as Csoport, amelyhez Sassoon tizenhét évesen, a csapat legfiatalabb tagjaként csatlakozott.

Három évvel később, 1948-ban csatlakozott az Izraeli Védelmi Erők elődjeként működő akkori izraeli hadsereghez, a Haganához, amelynek katoná­ja­ként az Izrael államának kikiáltását követő függetlenségi háborúban harcolt. Egy interjúban így emlékezett vissza: „Ha belegondolsz abba, hogy kétezer évig el voltatok nyomva, és hirtelen néppé váltok, az egy csodálatos érzés."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!