hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sasgóré hódítása
Ha megdobnak kővel, dobd vissza madárral.

2012. 05. 24.
A Time magazinnak a világ befolyásosabb embereiről készült százas listájára tavaly egy videojátékokkal foglalkozó vállalat marketingigazgatója, Peter Vesterbacka is felkerült, jóllehet pár éve még alig ismerték a nevét. A Rovio finn játékgyártó társaság három éve állt elő Angry Birds című telefonos játékával, amely mára már kultikussá nőtte ki magát, és szinte az egész világon ismerik és játsszák.

Ha valaki azon kapja magát, hogy órákat tölt el a képernyő előtt, és morcos madarakat csúzlizva lövöldöz különböző építményeket, akkor megnyugodhat: ezzel nincs egyedül. Manapság ugyanis milliók töltik szabadidejüket hasonlóképpen, a kisunokától kezdve az üzletemberen át a nagypapáig. Az Angry Birds (Mérges madarak) játékot több mint 500 milliószor töltötték le az elmúlt három évben, annak ellenére, hogy nem ingyenes. Ezzel minden idők legtöbbször letöltött és legnépszerűbb játéka lett, holott a cég először úgy gondolta, már az is siker lesz, ha csak 100 ezer darabot képesek lesznek eladni belőle.

Az amúgy már több játékot is piacra dobó Rovio marketingvezetője, Peter Vesterbacka akkor kezdte érezni, hogy a játék befutott, amikor az utcán egyre többen felismerték, és fotózkodni akartak vele. Bár már az is sejtetett valamit, hogy az ingyenesen kiadott teszttelefonokat a tesztelők nem bírták letenni, és nem is akarták visszaadni.

A madarak világhódító útja akkor indult, amikor Vesterbacka egyik munkatársa készített egy játékot, amelyben a ma már ismert figurák szerepeltek. Ez nem bizonyult életképesnek, azonban a madarakba mindenki beleszeretett, így elhatározták, hogy készítenek egy játékot a morcos madarak köré. Azóta az Angry Birds jelenséggé vált, Peter Vesterbacka pedig a Time magazin százas listájának hetedik helyén landolt 2011-ben Mark Zuckerberg mögött, egy hellyel megelőzve Angela Merkel német kancellár asszonyt. Azóta az egyik figura után Mighty Eagle-nek (Sasgórénak) hívják a munkahelyén, sőt már a névjegykártyáján is ez szerepel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!