hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Bee Gees-legenda
Robin Gibb is elment

2012. 05. 31.
Robin Gibb a Bee Gees egyik alapítójaként a poptörténelem talán legtermékenyebb dalgyárának főmunkatársa volt. Több mint 1000 dal fűződik a Gibb testvérek nevéhez, köztük Grammy-díjas slágerek, filmzenék. A diszkózene értelmezhetetlen nélkülük, egy korszak emblematikus zenészei voltak. A zenészcsalád életében mégis több volt a látszat, mint a valóság. Robin a betegséggel folytatott hosszú küzdelem után, 62 évesen hunyt el.

Robin Hugh Gibb 1949-ben, Douglasben látta meg a napvilágot, Man szigetén, amely egy apró, de annál jelentősebb földdarab Írország és Anglia között, mely jelenleg adóparadicsomként üzemel. Hugh és Barbara Gibbnek négy gyermeke született: a legidősebb Barry, a Bee Gees későbbi frontembere - lágy loknijairól és falzettjéről még a fiatalabbaknak is ismerős kell, hogy legyen. Barry után az ikrek következtek: Maurice és Robin. Ők hárman alkották a Bee Geest: Maurice volt a hangszerelés fő felelőse, de Robin - bár a legszégyenlősebb tagnak tűnt hármójuk közül - sze­repe is alapvető volt a trióban. Legkisebb öccsük, Andy kimaradt a zenekarból, és később sem tudta feldolgozni bátyjai ihetetlen sikerét. Gyermekéveiket a nagyobb fiúk Manchesterben töltötték, meglehetős szegénységben. Mivel fürdőszobájuk nem volt, Robin úgy emlékszik, hogy édesanyjuk, Barbara a konyhában mosdatta a fiúkat, takarékosságból a mosogatásból maradt vízzel - vagy éppen fordítva.

A család Andy születése után, 1958-ban Ausztráliába, Brisbane-be költözött, itt indult útjára a három idősebb fiú karrierje, akik eleinte csak saját szórakoztatásukra énekeltek több szólamban, majd lokálokban, tévéshow-ban léptek fel. Nevüket egy ausztrál DJ-től kapták: ő konferálta be a rádióban leadott dalukat „B. G's" néven (ami lehetett Barry Gibb monogramja, a Brothers Gibb rövidítése, a DJ saját nevének kezdőbetűi is, vagy akár - a Beatles-dalokra emlékeztető hangzásvilág miatt - a „Beatles Group" rövidítés is). Nagyobb sikereket azonban az után értek el, hogy 1967-ben visszaköltöztek Angliába, és találkoztak Robert Stigwood producerrel. Az ő szárnyai alatt születtek az első dalok, albumok: beatleses hangzással, mesébe illő üzenetekkel. Robin érzelmes, lírai hangja jól illett a New York-i bányaszerencsétlenség 1941 című dalhoz, de gyorsan szögezzük le, hogy az említett évben nem (sem) volt semmiféle bányaszerencsétlenség a legnagyobb amerikai városban. Robin csupán egy bulváros húzással kitalálta a megdöbbentő dalcímet, hogy adjon egy kis súlyt az üzenetnek.

Fivérek és riválisok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!