hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Julia Child, a tűzről­pattant konyhatündér

2011. 12. 01.
A franciakonyha-rajongó Julia Child szakácskönyveinek lapjain és a televízió képernyőjén keresztül arra tanította az amerikaiakat, hogy a mindennapokban is adják meg a módját az étkezésnek. Főzős tévé­műsorát, amely a világon az első volt, 1963-ban kezdték el vetíteni az Egyesült Államokban. A szívvel-lélekkel főző séfasszonyság forradalmasította az evés-ivás kultúráját Amerikában, és hitelt érdemlően bizonyította, hogy a francia szakácsművészet kimeríthetetlen.

A sztárszakács Julia McWilliams néven született 1912. augusztus 15-én Kaliforniában. 1934-ben Massachusettsben történelem szakon szerzett diplomát, majd ezt követően New Yorkban dolgozott egy lakberendezési cég hirdetési osztályán. Huszonnyolc évesen a Vöröskereszt önkéntese volt, majd a Pearl Harbor elleni támadást követően az amerikai tengerészgyalogsághoz jelentkezett szolgálatra, de 188 centiméteres magasságára hivatkozva elutasították. A világháború alatt hírszerzői munkáját Washingtonban kezdte meg, de magas iskolázottságának és rendkívüli gyakorlatiasságának köszönhetően egyre felelősségteljesebb megbízásokat kapott. Többek között Srí Lankán, majd 1945-től Kínában teljesített titkos hírszerzői feladatokat. Itt ismerkedett meg a szintén kémként működő Paul Childdal, akivel a háború végeztével vissza­tértek Amerikába, és össze is házasodtak.

Párizs és a hivatástudat

A háború után Paul a Külügyminisztériumban kapott állást, majd Párizsba helyezték külszolgálatra. Julia itt döbbent rá igazi hivatására. Első franciaországi vacsorája, a vajban párolt nyelvhal és osztriga egy Loire-völgyi Pouilly-Fumé fehérbor társaságában, olyan mély benyomást tett rá, amelyet még évekkel később is úgy emlegetett, mint egy „lelki-szellemi felébredést”.
Férje biztatására beiratkozott a világhírű Le Cordon Bleu szakácsiskolába, amelyet kiváló eredménnyel végzett el. Fél év elteltével csatlakozott a Cercle des Gourmets-hez (Ínyencnők Köre). Itt ismerkedett meg és kötött barátságot Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal, akik akkoriban amerikaiaknak írtak szakácskönyvet. Beck egyből meglátta Child eltökéltségét és tehetségét, így közreműködését kérte a könyv tökéletesítéséhez. Az elképzelés az volt, hogy a francia receptek teljes mértékben meghonosíthatók legyenek Amerikában, ot­ta­ni alapanyagok felhasználásával. Közösen hozták létre a L’Ecole des Trois Gourmandes (A három ínyenc iskolája) nevű informális szakácsiskolájukat, amelynek legfőbb célja az volt, hogy Párizsban élő amerikai nőket vezessenek be a francia konyhaművészet rejtelmeibe. Az óráknak Julia konyhája adott otthont.

Egy életre szóló gasztrokaland

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!